Това на снимките е настоящият кмет на Тбилиси Каха Каладзе, а вие трябва да знаете неговата история, защото той е живото доказателство, че е възможно да има хора, които да работят за благото на своя народ !!!!
Каха е бивш футболист, национал на Грузия. Прави своя дебют в професионалния футбол, когато е едва 16-годишен с екипа на Динамо (Тбилиси).
Динамо (Киев) купува Каладзе срещу 280 000 евро.
През януари 2001 година Каха подписва договор с легендарния италиански тим – Милан. След този трансфер Каха Каладзе става най-скъпият грузински футболист в историята, като за раздялата си с него Динамо (Киев) получава 16 000 000 евро.
След 9 години в Милан, през 2010 година Каладзе преминава в друг италиански отбор Дженоа, играе там 2 години и на 13 май 2012г. обявява края на кариерата си, като футболист.
През годините Каха се занимава и с други неща освен с футболната си кариера – той е модно лице на Armani, основава банка, инвестира в строителството, открива благотворителна фондация в Тбилиси за развитие на детския футбол и подпомагане на сираци.
През декември 2011 г. все още активен футболист, Каха се присъединява към политическото движение „Грузинска мечта“.
Причината за напускането му на капитанския пост в националния отбор през 2012-та и включването му в политиката е тогавашният президент на Грузия Михаил Саакашвили.
За мотивацията си да се включи в политиката и да се откаже от футбола Каха споделя:
„Хората бяха прибирани посред нощ и отвеждани насила при нотариуси, за да пререгистрират фирми и имоти. Грузия при Саакашвили беше на първо място в Европа по брой арестувани: 300 хиляди души в страна, където живеят не повече от три милиона и половина. Нямаше нито едно незасегнато от властта на Саакашвили семейство. Нямаше и опозиционни партии, които да работят за промяна.
И тук започва интересното…..
През следващата 2012 г „Грузинска мечта“ печели парламентарните избори, Каха Каладзе приключва спортната си кариера и заема постовете на министър на енергетиката и вицепремиер в новото правителство.
Скептицизмът по този повод бързо е опроверган от реализирането на десетки бизнес проекти. Освен това Каладзе работи безплатно – министерската заплата дава за благотворителност.
Заема длъжностите на вицепремиер и министът на енергетиката до 12 юли 2017 г., когато се отказва от министерския пост за да бъде кандидат за кмет на Тбилиси.
През 2017г. е избран за кмет на Тбилиси, като за 4 години реализира стотици проекти и работи приоритетно в няколко направления – развитието на младежта, екология, инфраструктура, туризъм и бизнес среда. За 4 години развива града до такава степен, че към днешна дата той е неузнаваем за хора, които са го посетили преди 2017-та година…..
През 2021г. Каха печели втори мандат и продължава да работи със същата страст, емоция и професионално отношение.
Ето и малка част от разбиранията на Каладзе за професионално отношение:
Всеки месец Каха дава отчет пред обществото за свършеното в предходния месец и презентира предстоящите проекти за следващия месец, посредством своята Facebook страница.
Посредством Facebook всеки ден Каладзе информира жителите на Тбилиси какво се случва в града – различни ремонти, строителни дейности, реставрации на стари сгради и инфраструктурни проекти, проблеми и решения, нови разпоредби и правила…, като често информира хората лично, снимайки се пред конкретното място, което засяга във видеото (ще видите на снимките)
Всяка седмица Каладзе има един ден, в който се занимава само с прием на граждани и изслушване на техните проблеми.Проблемите се описват и тяхното разрешаване се разпределя на отговорните лица, като задължително се дава срок на реализация. Проследяването на всеки сигнал се извършва от екип, който дава отчет пред кмета след приключването на срока, в който проблема трябва да бъде разрешен.
Каладзе има за приоритет ежедневната връзка с гражданите, която се осъществява освен, чрез приемния му ден и посредством Facebook, където от екип се регистрира всеки сигнал, коментар или критика. Кмета приема критиката, като задължителен елемент за развитие.
На снимките ще видите, малка част от реализираните проекти на Каха Каладзе…..
Каладзе най-вероятно ще е следващия президент на Грузия, изборите ще са през 2023 година.
Георги ВЕЛИЧКОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.