Интересни културни събития изпълват седмицата в навечерието на Деня на народните будители в града на Щастливеца, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.
В изложбената зала на къща музей „Алеко Константинов“ се проведе културно събитие, част от програмата на Община Свищов, посветена на Деня на народните будители.
Веселина Спасова, библиотекар в ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856″ представи подредените в залата две изложби, предоставени от фондовете на Исторически музей – Свищов и библиотеката на Читалището. Тя поясни, че експозициите включват изложба „160 години Иван Шишманов – български литературовед, общественик, академик, фолклорист и етнограф“, която включва библиотечни документи от него и за него, и изложба с фотокопия на издаваните до сега „История славянобългарска“, черновата и беловата на Историята, както и ръкопис на ученици от свищовското СУ „Цветан Радославов“ – преписали Историята.
Културното събитие, което се радваше на голям интерес, продължи със среща-разговор с почетния гражданин на Свищов доц. д-р Юлия Николова на тема „Знаците, които ни остави Паисий“. Тя говори за личността на Паисий Хилендарски, който до някъде остава непознат за поколенията, но който успяваме да открием чрез неговите текстове и наследството, което е оставил след себе си. Тя сподели, че Зографският ръкопис е оригиналната чернова на канонизирания светец и показа на аудиторията изображение на восъчния отпечатък на Паисиевия печат, като по увлекателен начин му направи детайлен прочит, споменавайки, че с това се затвърждава принадлежността на Паисий към Светогорските манастири.
В края на срещата, Росен Маринов, директор на дирекция „Култура и културно наследство“ към община Свищов, приветства всички присъстващи за проявения интерес и благодари на участниците и организаторите на културното събитие. Като израз на внимание и в знак на уважение, той поднесе цветя на доц. д-р Юлия Николова, домакините от Исторически музей – Свищов и библиотекарите от ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856″.