„Не съм изненадан, че България няма да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 година заради това, което се случи в последните дни на парламента и неприемането на определени закони“.
Това каза пред БНР финансистът Юлиян Войнов, преподавател в Стопанската академия в Свищов. 
И допълни, че 2025 година изглежда като по-реалистична за това.
„По начина, по който се води общественият дебат, изглежда сякаш застъпниците за приемането на България в еврозоната изостават. Това е приоритет на правителството, там има приета стратегия. За момента не виждаме реализация на тази стратегия. Противниците на еврозоната са изключително агресивни“.
В предаването „Хоризонт за вас“ Войнов посочи, че важни за приемането ни са т.нар. доклади за конвергенция, които се изготвят на всеки две години от Европейската централна банка.
„България следва своя исторически и цивилизационен път на развитие, който е премахване на визите, приемане в НАТО, влизане в Европейския съюз. Следващата нормална стъпка е влизане в еврозоната“.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.