Два асансьора на стойност 130 хиляди лева стоят неизползвани поредна, 13-та година, видя Актуално Свищов.
Става въпрос за съоръженията, които бяха изградени в дунавския град на надлеза, свързващ парк “Калето” с пристанището. Около 65 хиляди лева е стойността на едното съоръжение за превоз на пътници.
Асансьорите заедно с тентата придадоха нов облик на пътническия надлез, по който преминават свищовлии и гости на града. Всичко това бе изградено със средства по проект за облагородяване на централната градска част, осигурени от ОП “Трансгранично сътрудничество България – Румъния”. Лентата на мащабното начинание бе прерязана през септември 2012 година.

Днес, повече от десет години по-късно, белият навес вече почерня и е разкъсан, а съоръженията така и не превозиха нито един човек. Тентата преди повече от шест години дори се скъса и така не се намериха пари да се оправи…

Асансьорите са технически изправни и имат готовност да заработят, заявиха преди време от управата на Свищов. Те не се ползват, защото ще бъдат счупени на втория ден и превърнати в клозети. От управата са категорични, че ако хора с физически потребности поискат да ги ползват – ще бъдат пуснати.

  • За последно пасарелката публично бе дебатирана на 30 септември 2021 година по време на заседание на местния парламент.
    Тогава кметът Генчев и Станислав Благов, кмет на община Свищов 1999 – 2015 година, се скараха за пасарелката на пристанището.
    До размяната на острите реплики се стигна след въпрос отправен от Станислав Благов. Той попита за състоянието на пасарелката, която бе ремонтирана със евросредства по Трансгранично сътрудничество. Кметът Благов прояви интерес и за състоянието на проекта „Нове – сърцето на легиона”.
    Не сме спирали да полагаме усилия за Нове, заяви Генчев. По думите му лошото състояние там се дължи на вандали, които късали кабели. Тентата е много скъпа и е непосилно да се ремонтира с пари от общината, обясни още Генчев. Нещата щели да се оправят… някога, когато тръгне проект за Калето, обеща кметът. От своя страна Генчев нападна Благов, че реализирал проекти само за усвояването на пари – давайки пример с асансьора, изграден в поликлиниката.

Така или иначе състоянието на пасарелката е меко казано не много приятно за окото, както се вижда от снимките…