На 88-годишна възраст почина Павел Писарев – журналист, публицист и политик, допринесъл много за развитието на българската култура.
През последните месеци той бе в тежко здравословно състояние, а преди дни получи и инсулт.
„На днешния свят ден ни напусна още един верен приятел, съидейник и Човек-Павел Писарев/1934-2022/-политик,държавник, публицист,журналист и автор, допринесъл много за развитието на българската култура. С него ме свързват много хубави и приятни спомени през изминалите години! Почивай в мир, Павле!“, написа политическият организатор в НС на БСП Евгений Белий.
Дир.бг припомня: Навръх 80-ия си рожден ден Павел Писарев издаде последната си книга – мемоарния сборник „Такива ги запомних“, своеобразно продължение на „Спомени за изгубеното време“. В нея той описва личните си спомени за именити хора от близкото минало.
.. Моето време свърши. Аз съм човек на ХХ век. Това е минало време. Не толкова добро за България. Тя загуби всички войни – Балканската, Междусъюзническата, Първата световна… Втората световна я загуби баща ми. Третата, Студената, я загубих аз. На последните две бях свидетел“, пише Писарев в мемоарната си книга.
И още една горчиво-смешна история от „По следите на изгубеното време“. По онова време той работи към посолството на НРБ във Франция:
„Отидох при един френски търговец, който купуваше от България големи количества доматено пюре, да пиша нещо за българо-френската търговия. Гледам – заводът му за мебели! Питам го какво печели от българското доматено пюре, а той се смее – хвърляме го в реката, купуваме го заради дървените бъчонки, те са от дъб. Дървото от тях преработваме на талашит, не виждате ли, че сме фабрика за мебели.“
Павел Писарев е сред най-известните имена в българската журналистика преди 1989 година. Роден е през 1934 г. в семейството на царски офицер и майка германка. На 19-годишна възраст става член на БКП. Дълги години пише в „Работническо дело“, работи и като кореспондент на вестника в Париж. През 70-те години е директор на „Българска кинематография“, бил е и заместник-министър на културата в екипа на Людмила Живкова. В периода 4 април 1981 – 5 април 1986 г. е кандидат-член на ЦК на БКП. На два пъти, преди (1970 до 1971 г.) и след промените (1990 г.№), оглавява БНТ като генерален директор. Той е старши научен сътрудник, доктор на социологическите науки, автор на много статии и книги.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.