Украйна не може да се откаже от своите територии, заяви президентът Володимир Зеленски в интервю за CNN, излъчено в неделя, предаде БГНЕС. „Не можем да се откажем от нашата територия, но трябва да намерим някакъв диалог с Русия. Ако те са способни на това, значи сме готови. Ако има възможност да говорим, тогава ще говорим, но не на базата на руския ултиматум. Това е въпрос на отношение към нас“, добави той.
В същото време Зеленски отбеляза, че „колкото по-скоро това се случи (започне диалогът), толкова по-малко хора ще загинат“, но той не изключи и друг вариант: „Можем да се сражаваме с Руската федерация в продължение на 10 години“, добави той.
Шансовете за успешни преговори с Русия намаляват, украинското общество не желае да продължи диалога, заяви още Зеленски. „Помислете за Буча, Волноваха, Бородянка, Мариупол. Идва момент, когато никой не иска да говори. Нашето общество не иска да продължим преговорите“, каза той.
Украинският президент смята още, че напусналите Украйна бежанци все още не трябва да се връщат в домовете си. „Не, мисля, че не сега“, каза той в отговор на съответния въпрос. „Първо, това са жени и деца. Те трябва да се върнат, когато ситуацията се стабилизира.“ В същото време Зеленски изрази увереност, че повечето от бежанците искат да се върнат в Украйна и ще могат да направят това, когато военните действия приключат. „Знам статистиката, 93-95% от заминалите искат да се върнат у дома“, добави той.
Според Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците от 24 февруари до 16 април броят на хората, напуснали Украйна, достигна 4 869 019. Най-много са в Полша 2 763 786 души, в Румъния 738 862, в Русия 484 725, в Унгария 458 654 бежанци.
Зеленски говори на украински, CNN превеждаше думите му на английски.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.