Мярката за настаняване на украинци в хотелите няма да продължи след края на май. Приоритет вече е интеграцията на бягащите от войната в приемащото общество. Това потвърди шефът на агенцията за бежанците Мариана Тошева на брифинг за ситуацията с бежанците у нас, пише вестник „Сега”.
104 235 украинци са решили да останат в България към този момент. 52 000 от тях са жени, 39 143 са деца. Непридружени са 436 деца.
До края на седмицата ще заработи онлайн платформа, в която ще бъде проучено колко от украинците смятат да останат след края на май в България. В платформата ще се проучи колко от тях са готови да работят, дали децата им са настанени в детски център и т.н. От понеделник сред бежанците тръгват и анкетьори, за да се подготви логистика за преместване на бежанците от хотелите към правителствените бази. Част от украинците вече са поискали да излязат под наем, вместо да бъдат насочени към държавните бази.
Интеграцията е двустранен процес, напомни Тошева, въпреки че институциите до този момент не са осигурили грижа за децата им например.
Актуално Свищов припомня: Първите украински бежанци пристигнаха в България на 28 февруари и бяха настанени в град Свищов. Към този момент прокудените от войната на територията на община Свищов са над 100 души.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.