Боряна Калейн спечели златните медали на обръч и на топка, а ансамбълът на България триумфира на пет обръча на финалите на отделните уреди на Световната купа по художествена гимнастика в София, пише Дир.бг. Така домакините вече имат шест отличия (пет златни и един бронзов) преди последните три финала по-късно днес.
Калейн, която вчера стана шампионка и в многобоя, изигра силно композицията си с обръч и получи оценка 32.100 точки.
16-годишната дебютантка Стилияна Николова допусна груби грешки и два пъти излизане на уред извън терена. Тя остана осма с 25.050 точки.
Втора на обръч е сребърната медалистка в многобоя София Рафаели (Италия) с 30.300 точки, а бронзовото отличие взе Маел Мийе (Франция) с 29.000 точки.
На топка Боряна Калейн изпълни много артистично и чисто съчетанието си, беше оценена с 32.650 точки и аплодирана бурно от публиката в залата. Така до момента тя има три златни отличия, а предстоят финалите на бухалки и лента.
Среброто в този финал завоюва София Рафаели с 32.250 точки, а трета е Милена Балдасари (Италия) с 29.500 точки.
При ансамблите на финала с пет обръча Вая Драганова, Елена Георгиева, Петя Борисова, Женина Трашлиева, Биляна Везирска и София Иванова получиха 28.600 точки и спечелиха златото. Възпитаничките на Весела Димитрова имат фантастична композиция и въпреки че допуснаха грешка (уред и гимнастичка извън терена) успяха да получат най-висока оценка заради изключителната трудност.
За българките това е първо официално състезание като отбор и вече имат две титли след многобоя вчера. По-късно днес ансамблите ще играят с три ленти и две топки.
На второ място е Япония с 25.350 точки, а бронзовите медали спечели Франция с 24.100 точки.
В „Арена Армеец“ официален гост на турнира е президентът на Международната федерация по гимнастика (ФИГ) Моринари Ватанабе, както и олимпийските шампионки от ансамбъла на България от Токио 2020 Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова, Ерика Зафирова и Лаура Траатс.
Съвсем скоро започват следващите три финала – бухалки и лента жени, както и ансамбли с три ленти и две топки.