„Продължаваме промяната“ няма да подкрепи кандидатурата на Любомир Каримански за управител на БНБ заради притеснения около неговата професионална биография. Това съобщи на брифинг премиерът Кирил Петков преди заседанието на управляващата коалиция и минути след като кандидатът на партията му Андрей Гюров обяви, че се оттегля от надпреварата, пише вестник „Сега“.
„Андрей Гюров не може да си позволи да участва в избор, който заради разцепление в управляващата коалиция ще бъде решен от ГЕРБ и ДПС. Той не желае битката за БНБ да бъде спирачка за най-важните законодателни действия, които предстоят в следващите дни, като закриването на спецправосъдието и промени в закона за съдебната власт“, коментира премиерът. По думите му не бива да се допуска борбата за постове да взима превес пред истинските цели на правителството. Според него няма пречка настоящият гуверньор да остане на поста си до обединяване на коалицията около общ кандидат.
Малко по-рано самият Гюров заяви във фейсбук, че се оттегля от надпреварата за БНБ. „След фактическото разцепление на управляващата коалиция по повод избирането на гуверньор на БНБ стана ясно, че в момента не съществува широко парламентарно мнозинство, което да подкрепи този избор. Като председател на парламентарната група на „Продължаваме промяната“, аз винаги съм поставял на първо място обществения интерес, а той в момента изисква отговорно и държавническо мислене и действия. Затова в понеделник ще извърша необходимите действия за изтегляне на своята кандидатура за управител на БНБ“, заяви той. „При липса на коалиционна подкрепа, нека моят опонент сам да прецени дали иска да остави този толкова важен и отговорен избор в ръцете на опозицията. Това в крайна сметка е етичен избор, част от изискването към ръководителя на БНБ за висок морал и добро име“, допълва Гюров.
За съдебната реформа
Премиерът Петков посочи, че най-важната законодателна дейност за следващата седмица ще са промени, свързани със закриване на спецсъда и спецпрокуратурата. „Тя ще покаже пълното единство в редиците на управляващата коалиция по реформата в съдебната система. Борбата с корупцията е невъзможна без тази реформа“, заяви Петков.
За пътно-сторителните фирми
„Ще направим предложение до Народното събрание за засилен контрол по разплащането със фирмите, които в разрез със закона са извършили строителни дейности по времто на ГЕРБ. Ще предложим всяко твърдяно строителство да премине през техническа проверка от експертна комисия, която създадохме през февруари месец със състав на МС, МРРБ и МФ. Всяко плащане по тези договори към всяка от фирмите първо трябва да бъде одобрено от антикорупционната комисия на НС“, коментира той по темата за разплащанията с фирмите.
За Украийна и Северна Македония
„Никакви решения няма да бъдат взети за Северна Македония и Украйна извън българския парламент“, добави лаконично той.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.