Литургията на Връбница ни предлага един много богат текст, който разказва за последните моменти от живота на Спасителя, пише сайта VatikanNews. Исус страда и е изпълнен с мъка, но както през целия Си земен живот, иска и сега да изпълни Божията воля. Христос е изоставен от всички, никога досега не е бил толкова самотен. Изоставен е от тълпите, изоставен е от приятелите си. Дори и апостолите, тези върху които е планирал да съгради Църквата си, го изоставят.
Петър се отказва от Исус. Иска да го изхвърли от живота си, понеже заради Него могат да го споходят мъчения и нещастия. Иска да заличи изцяло Исус от живота си, иска да заличи всеки спомен за прекараното време заедно. Иска, но не може! Иска, не може да изхвърли от  съзнанието си Спасителя. Следва Го отдалеч, чак до дома на първосвещеника. Въпреки че е обещал да отиде с Исус „и в тъмница, и на смърт”, 3 пъти се отказва от Месията. Казва „Не съм!”, отказвайки се от това да е ученик на Исус, но и от своята цяла същност. И изведнъж, някак си случайно, Исус поглежда Петър. Това събужда в него сълзи на разкаяние, понеже се е отказал от Този, който бе избрал за смисъл на живота си. Исус го поглежда със Своя милосърден поглед не за да го осъди, а за да му даде още един шанс.
Исус има надежда в нас! Винаги има надежда за нас, но само дотогава, докато ние не изгубим сами надежда в себе си и вместо сълзи на разкаяние като Петър, пролеем сълзи на отчаяние като Юда.
Снимки: Католическа енория „Св. св. Кирил и Методий“

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.