„Мегапроектът за батериите в Националния план за възстановяване и устойчивост е приказка от 1001 нощ. За него се твърдят много неща, но нито едно от тях няма да се случи, освен че ще бъде изхарчени 1.5 млрд. лева със съмнителен ефект. Няма как да се появи завод за производство на батерии за 6 месеца“.  Това заяви в предаването на  „Сега“ „Опозиция“ репортерът Таня Петрова.
Ако се съди по графика за реализация на проекта, твърдението, че батериите ще се произвеждат в България, е нелепо. Предвидено е да се купуват от ново държавно дружество към енергийното министерство, като договорът за доставка ще бъде факт второто тримесечие на 2023 година. В същото време първите батерии с капацитет 2000 MWh трябва да бъдат инсталирани в началото на 2024 година. „България няма време да построи завод и да произведе батерии за толкова кратко време, просто ще ги внесе отнякъде“, коментира Петрова.
Според нея големият въпрос е има ли изобщо нужда държавата да участва като страна по купуване на батериите, когато частните инвеститори могат сами да направят това с държавна помощ. При това такава схема е предвидена отделно в плана за възстановяване. Проектът за батериите е обоснован най-общо с нуждата да се съхранява излишният ток от ВЕИ, за да се използва в пикови моменти. Целта е това да намали цената на електричеството.
Още във видеото – защо служебното правителство отхвърли същия проект, сигурно ли е, че ЕС ще го одобри.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.