Киевски ресторант премахна руската салата и други класически руски специалитети от новогодишното си меню, разказва БНТ. Десет месеца след руската инвазия в Украйна, собственичката Татяна Митрофанова е категорична, че те нямат място на масата.
Две ястия с руски произход от години са неизменна част от новогодишните предложения на ресторант „За два заека“ в историческия център на Киев. Но не и тази година. Те са салатата „Шуба“, която се приготвя с херинга и цвекло, и картофената „Оливие“, позната още като „руска салата“. Заради войната те са нежелани в гостилницата на Татяна Митрофанова.
Татяна Митрофанова, собственик на ресторант в Киев: „Това ще е първата година без салатите „Оливие“ и „Шуба“. Ако някой от гостите поиска, ще ги приготвим, но искаме да заложим на типични за Киев ястия“.
Главните готвачи на много украински ресторанти вече са намерили вкусни заместители като например пълнен костур, хумус от цвекло или типичния за Одеса „Форшмак“- запечена смес от скумрия, картофи, кисела сметана, лукчета и чушки.
Наталия Хоменко, главен готвач: „Новогодишното ни меню ще включва традиционна украинска кухня от 50-те и 60-те години и дори по-рано“.
Кулинарните спорове между Киев и Москва съществуват далеч преди руската инвазия през февруари. „Войната за борша“ обаче беше спечелена от Украйна. През юли ЮНЕСКО включи в своя списък на застрашеното нематериално културно наследство супата, приготвяна основно от цвекло и картофи с аргумента, че войната в Украйна е застрашила културата на приготвянето ѝ.
Промените в новогодишното меню на ресторанта с име на съветска кинокомедия от 60-те не са единственият принос към военните усилия. Още след първите бомби Татяна Митрофанова започнала да дава храна на хората в нужда, но също и на войници на фронта, включително за бранителите на град Гостомел – там имаше жестока битка за стратегическо летище от района на Киев, но в крайна сметка силите на Кремъл бяха изтласкани. Тя не се притеснява от комендантския час, който ще е в сила и в новогодишната нощ.
Татяна Митрофанова, собственик на ресторант в Киев: „Винаги сме имали забавна програма до 3 ч., но този път ще е до 5 сутринта“.
Според собственичката на киевския ресторант новогодишният концерт е възможност за ново начало в психологически план.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.