На 30 април 2021 година, в края на сесията на Общински съвет – Свищов, на въпрос на група „Бъдеще за Свищов“, касаещ трафика по улица „ 33 Свищовски полк“, зададен от съветника Ивелин Петров, г-н кметът на града доктор Генчев отговори /цитирам/: „Не са водени никакви разговори за околовръстен път с АПИ! Всеки знае какви са законите за движение по пътищата в населените урбанизирани места и всеки да си носи отговорността!“
Ще се опитам да допълня и коментирам казаното. Поне от четири години лично аз съм писал десетки материали, правих срещи със шефовете на съответните институции и срещнах пълно бездушие, свиване на рамене или чудния отговор – „Няма решение!“ Внесохме и подписка през ноември 2020 г. подписана от 619 граждани за създаване на обиколен път, но – пълно мълчание!? И сега за първи път отговор от кмета!?
Става ясно, че управленията на Свищов от половин век са неглижирали този проблем. Това е валидно особено за последните двама кметове, които в продължение на 20 години, не са разбрали, че това трасе построено още от римляните не може да обслужва днешния трафик, защото особено след фактическото елиминиране на БДЖ се увеличи ТИР-транспорта. На улично платно широко 7 метра върви двупосочно движение със спиране и паркиране пред бензиностанции, които са само 5-6!? Да се говори за знаене и изпълнение на законите за движение от близо 100 000 ТИР-а при нарушена пътна настилка, липса на очертани пешеходни пътеки, камери и постоянен контрол е НЕЛЕПО! Затова окачествявам изказването на кмета за арогантно!
Считам, че той не прави особена разлика между Царевец и Свищов и от там му липсва мащабност и актуалност в мисленето. Да се говори за изграждане на Индустриален парк през 2021 г. в центъра на града, от кога и за кога, при липса на работна ръка, на свлачищен терен, когато Свищов е рекордьор в обезлюдяването и е набутан в края на провинцията… Доколкото си спомням даже у нас промишлената революция бе преди един два века!? Светът е друг, а ние при наличие на Академия и търговска гимназия сме само зрители на това, което преминава около нас!? Днес хората се борят за чист въздух, а доктор Генчев ни убеждава, че Свищов не е замърсен град!? Вече съм убеден, че това му мислене произхожда от пряката зависимост между чистия въздух, транспорта и отоплението с твърди горива, което изисква друг подход! Тези разминавания между мислене, степенуване на проблемите и действия пречат на града и населението. С голямо огорчение идвам до заключението, че това управление е ВРЕДНО! Допускам, че е нормално да не зная някои подробности, но при маниер на управление на пълно затъмнение и игнориране на гражданите, за да се обират овациите от поредната градинка, шадраванче и т. н. придружени от позирането пред придворните фотографи… До сега за мандат и половина нищо значително! Да не споменавам водопровода, с който и двамата кметове не се справиха, а да мечтаем за пречистване на питейната вода от мангана си е просто химера! Първият кмет на Свищов Анев остана в историята със събаряне на средновековния център и създаване на градска градина. Сега г-н Генчев може да влезе в аналите със създаване на крайречен парк, какъвто има всяко уважаващо се селище край воден басейн!?
Завършвам с нерадостното напомняне, че ние не сме безправни издънки на обществото в някакъв бандустан от 18-19 век, редовни данъкоплатци сме и имаме съвсем законни искания, които трябва да са и Ваши, г- н Кмете- ДА ЖИВЕЕМ В НОРМАЛНА ГРАДСКА СРЕДА И ДА ДИШАМЕ ЧИСТ ВЪЗДУХ! Това е несъвместимо със статута на нашата улица II- 52! Ако Вие не можете или не искате да решите проблема, ще потърсим тези, които могат, защото около 1000 жители се интересуват и за условията на живот за децата си. Пред Вас има два пътя- да отпочнете решаване на проблема или да се конфронтирате с нас гражданите, което не Ви устройва с оглед бъдещата Ви кариера, за която Свищов е само едно стъпало!? Ние сме в очакване, а изборът е ВАШ!
Вилдирас ЕНЧЕВ
Бел. на ред. Заглавието е редакционно. Текстът е публикуван в социалната мрежа след вчерашното заседание на ОбС-Свищов.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.