КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 октомври 2021 г. в размер на 94,54 лв./MWh, съобщиха от регулатора. За сравнение, утвърдената цена на газа от КЕВР за 1 септември бе 69.40 лв. за MWh, пише Дир. бг.
Скокът е шоков, тъй като спрямо октомври миналата година увеличението достига 282 на сто. През първото полугодие средното поскъпване е било около 11 процента на месец, но след това тенденцията се засилва.
„Увеличената цена на природния газ за м.октомври отразява тенденцията за продължаващо рязко нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари. Данните показват, че през месец септември цените на синьото гориво на тези пазари са нараснали с над 50%“, отбелязват от КЕВР.
По-рано днес „Булгаргаз“ внесе заявление в КЕВР за увеличение на цената на природния газ от този месец с 36.22%. Предложената от компанията за утвърждаване цена е 94.54 лв. за мегаватчас без цените за достъп и пренос, както и без акциз и ДДС. Това обяви на извънреден брифинг изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов. Той обясни, че изчисленията са извършени съгласно наредбата за ценообразуване на природния газ, поради което очаква регулаторът да утвърди тази цена. Поисканото от днес за днес увеличение реално е над два пъти по-голямо от първоначално предвиденото, което трябваше да бъде 16 на сто.
„Въпреки това увеличение на регулираната цена, „Булгаргаз“ ще продава с между 26 и 30% по-евтино синьото гориво спрямо цените, действащи в момента на европейските газови пазари“, подчерта Павлов. Така българските потребители ще заплащат значително по-евтино от европейските.
Шефът на компанията обясни, че това се постига благодарение на условията в сключените от компанията договори и съставния микс, по който „Булгаргаз“ образува продажната си цена. Павлов отбеляза още, че всички ползи от двата договора на компанията с нейните доставчици се прехвърлят към потребителите в България и индустрията ни.
Според направените изчисления, обхващащи целия период от началото на тази година до момента също показват, че през тези 9 месеца цената на газа в България средно е била с около 20% по-ниска спрямо тези на европейските борси.
„Булгаргаз предприема всички необходими действия, за да може да запазим тази линия и в следващите ценови периоди. Отчитайки заявките на клиентите за последните 3 месеца, очакваната полза за пазара за цялата 2021 г. е в размер на 573 млн. лв.“, каза Павлов, като допълни, че това е сумата, която българските потребители трябваше да заплатят, ако плащаха по цените на газовите борси в Европа, но няма да се наложи да го направят.
Шефът на „Булгаргаз“ отбеляза още, че пазарът на синьо гориво у нас е либерализиран, има десетки търговци, така че всеки потребител може да избере друг доставчик, като подчерта, че това се отнася включително за топлофикациите и газоразпределителните дружества. Но въпреки това компанията е затрупана от заявки заради по-изгодните условия и цени, които предлага.
Павлов успокои клиентите, че за разлика от Европа, където има недостиг на газ, у нас са осигурени доставките за всички клиенти, които имат договори и са направили своите заявки към „Булгаргаз“. Той уточни, че това включва целия период на действие на въпросните договори, което се отнася не само до края на настоящата, но и за следващата година.
„Заявките на клиентите са гарантирани“, категоричен бе той.
Павлов отбеляза още, че за осигуряването на зимния сезон в хранилището в Чирен за тази зима ще има над 11% повече газ в сравнение с миналата, като резервираният капацитет е бил съгласуван още през март.
„Въпреки турбуленцията, която се случва на европейските газови пазари, ние успяваме да постигнем микс, който позволява да продаваме на значително по-ниски цени и българският потребител да се възползва от нашите ценови и търговски условия“, каза още Павлов.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.