Министърът на енергетиката Румен Радев да получи мандат от Народното събрание да преговаря с Украйна за продажба на руското ядрено оборудване, предназначено за АЕЦ „Белене“. За това предложение пише народният депутатът от “Продължаваме промяната – Демократична България” Ивайло Мирчев в своя фейсбук профил, съобщиха от пресцентъра на ДБ. Изричното изискване при евентуална продажба е цената да не бъде по-ниска от 1.2 милиарда лева, колкото е струвало оборудването при закупуването му.

“АЕЦ “Белене” е корупционен проект, който ни е ощетил с милиарди и дълги години е използван от руското ядрено лоби в България. Бруталната агресия на Русия в Украйна сложи край на този и без това безумен проект”, пише Мирчев. Представителят на “Да, България” уточнява, че поради специфичната геополитическа обстановка Украйна е единствената държава, която би могла да купи превърналото се в ненужно за България оборудване. От друга страна единствено София може да осигури на Киев нужното ядрено оборудване за най-новата украинска атомна централа.

“Ако министърът на енергетиката постигне добра сделка и успее да продаде ненуженият ядрен пакет, ще сме в странната ситуация – родното руско ядрено лоби в България (щедро набутало ни неизпозлваемата вече руска технология) да подпомогне енергетиката на Украйна”, заключва Мирчев.

Предложението за решение е внесено в деловодството на Народното събрание.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.