На 7 юли от 19 часа в Новград тържествено ще се отбележи годишнината от слизането на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на българския бряг. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на община Ценово. Възпоменанието ще се проведе пред новооткрития Мемориал на загиналите във войните в центъра на селото.

Точно преди 155 години четата, предвождана от двамата войводи, стъпва на родна земя. Лодката превозва 125 четници през Дунава до местността „Янково гърло“, в близост до устието на Янтра между селата Новград и Вардим. Оттук четата поема към Балкана, като води постоянни сражения с башибозуци и редовна турска войска. От блатата до Дунава младите мъже започват славния си път към безсмъртието.

Двамата войводи са родени през май 1840 година – Хаджи Димитър в Сливен, а Стефан Караджа в с. Ичма, Ямболско. И двамата изучават и са горещи привърженици на четническата тактика, предложена от Георги Сава Раковски. Хаджи Димитър през 1863 г. става знаменосец в дружината на Панайот Хитов. Стефан Караджа участва в българската легия в Белград и се познава лично с Васил Левски. И двамата участват и ръководят поотделно и заедно чети, които неколкократно преминават в България през река Дунав. Последното общо дело на двамата велики българи е достоен пример за героизъм и родолюбие. През месец юли 1868 година четата на Хаджи Димитър и Караджата води поредица от сражения от Дунава до Балкана и трасира пътя на борците за народна свобода. Любопитен факт е, че организацията на четата е като на военизирано формирование, което води битки с противника като бойна единица.

По време на празника жителите и гостите на Новград ще имат възможност да разгледат и да се докоснат до оръжия, снаряжение и оборудване на българските четници, представени от дружество „Традиция“. Облечени в четнически униформи и застанали на почетна стража членовете на русенския клуб ще произведат и салют в памет за загиналите за свободата на Отечеството ни.
Организаторите на празника са НЧ „Христо Ботев“ и кметството в Новград с активната подкрепа на община Ценово. За доброто настроение на присъстващите ще се погрижи народната изпълнителка Ана Мария в съпровод на солисти от Гвардейския оркестър. Предвидено е празникът да завърши с пищна заря.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.