Началото на 16-ия фестивал на античното наследство „Орел на Дунав“ бе официално дадено днес в римското селище Нове край Свищов със запалване на фестивалния огън от кмета на Свищов Генчо Генчев и император Нерон – Серджо Якомоно, президент на Gruppo Storico Romano от Рим, която е най-голямата и популярна група за исторически възстановки в света.
Фестивалът има за цел да популяризира древноримския град Нове и да съдейства за развитие на културния туризъм в района. Негови организатори са община Свищов и местният съвет по туризъм. В програмата днес и утре участват групи за исторически възстановки от Италия, Румъния и България, които ще представят културата, бита и военното дело в античността. Над 120 души ще се включат в най-атрактивната проява – възстановка на битка между римляни и варвари, която е тази вечер след 20 ч. в Нове.
Преди това е връчване на наградата „Златен Орел“ за популяризиране на културно-историческото наследство и за принос за укрепване на връзките между историческите групи в Европа и по света. Тази година отличието получава Стивън Кокингс – британски журналист, писател, редактор, исторически консултант, актьор.