„Президентът иска някакво смесено правителство, с участие и на опозицията, което по дефиниция ще бъде слабо. Иска широко и слабо правителство. Колкото по-слаб парламент и правителство, толкова повече по естествен път властта отива в президента. Това са скачени съдове – властта прелива от по-слабото място към по-силното.“
Това каза в интервю на Силвия Великова за БНР политологът Евгений Дайнов.
„При добро желание опозицията може да проваля кворуми, да проваля приемането на закони. В момента е кой ще мигне пръв. ПП най-сетне разбраха, че трябва да упражняват лидерство върху тази крайно разбъркана ситуация. Ако го бяха упражнили по-рано, щяха да имат повече подкрепа, поне от населението“, коментира Дайнов, който препоръчва на ПП „да не влизат в размахването на листчета“.
„Ако никой не мигне пръв, този възел се разплита с избори“, допълни политологът.
Според него „ИТН са оставени да свършат мръсната работа против това правителство и мнозинство, докато големите опозиционери ГЕРБ и ДПС си стоят отстрани и всеки момент могат да катурват кворуми в парламента“.
Политологът оприличи ситуацията на тази след падането на правителството на Филип Димитров, което по думите му е отворило вратата на хаоса и „през тази врата влязоха мутрите и руската агентура“.
„ИТН, съзнателно или не, обслужват интересите на корупционните среди, свързани с Русия.“
Евгений Дайнов смята, че националният интерес е „това правителство или такова правителство да продължи да превръща България в нормална западна страна, откачайки я от източни и корупционни зависимости“. По думите му за 30 години е имало три такива правителства – на Филип Димитров, на Иван Костов и на Кирил Петков.
„Затова България е това, което е. Няма реформаторски правителства, а когато се появят, биват бламирани и спирани.“

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.