Исторически музей – Свищов и Музея за история на медицината към Медицински университет – Пловдив са основни организатори на изложбата „Лечебницата в Античността и Средновековието“. Това съобщи за Актуално Свищов д-р Марин Маринов, уредник отдел „Археология” при ИМ-Свищов.
Националният антропологичен музей към Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей на Българската академия на науките представя временната експозиция „Лечебницата в Античността и Средновековието”.
Временната експозиция може да бъде разгледана от посетители в периода 14 януари – 30 юни 2022 г. в сградата на Националния антропологичен музей при ИЕМПАМ-БАН в София (бул. „Цариградско шосе“ 73).
Авторите са поставили акцент върху зараждането и развитието на болницата като здравна институция, нейното структуриране и финансиране, израстването й като образователен център, постиженията на болничното лечение. Актуалната тема е развита и представена като „цивилизационен“ избор, направен от човечеството.
Изложбата „Лечебницата в Античността и Средновековието“ се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и е посветена на 15-годишнината от откриването на Националния антропологичен музей при ИЕМПАМ-БАН, единствената в страната музейна институция, представяща резултатите от научните изследвания в областта на палеоантропологията и антропологията на живо население.
В римския град Нове именно е открита и най-добре проучена най-голямата военна болница от Античността по нашите земи. Музеят участва с медицински инструменти от римската епоха, открити в Нове, мраморна глава на бога на медицината Асклепий / на снимката/, и надпис с посвещение на богинята Хигия (от нейното име произлиза понятието хигиена). Двете са открити в посветеното на тях светилище във военната болница на Нове.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.