В периода на зимното слънцестоене, на 20 декември, се празнува Игнажден, наричан още Полязовден, Игнат, Полязинден. Според народното вярване от Игнажден се „завървяват” празниците, започва Новата година, ражда се новото слънце.
Християнският празник е в чест на Свещеномъченик Игнатий Богоносец. От Игнажден до Бъдни вечер траят родилните мъки на Богородица, която ще роди младия бог.
Основният обичай на този ден се нарича полязване. Домакините следят кой ще влезе първи през този ден в дома им и по това гадаят каква ще бъде годината. Човекът, който влиза пръв, се нарича полязник, споходняк. Ако той е добър стопанин и човек щастлива и плодородна за семейството ще бъде годината.
Полязникът, преди да влезе в къщата събира съчки от двора или дръвника, слама или трески. Поставя ги до огнището и сяда върху тях да „мъти”. Домакинята го посипва с боб, орехи, сушени плодове, пшеница, а той разравя огъня да заискри и нарича: „Колкото искрици, толкова пиленца, теленца, яренца, дечица в тази къща”.
За полязника се приготвя трапеза, на която той е на почит и уважение. В някои райони на страната го даряват, а ако първият, прекрачил прага на дома е дете, на него се дават орехи, бонбони, сушени плодове.
За полязник се смята и всеки член на семейството, който е излязъл рано сутринта от дома и връщайки се, той трябва изпълни същите действия. Ако се случи да влезе животно, това се смята за добър знак, и то се нахранва.
Традиционна храна за празника
Жито, просо, царевица, фасул.
Пита с мая, кравайчета, картофи с ориз или булгур.
Лилия РАДЕВА
Ани КИРИЛОВА

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.