С наближаването на пролетта нетърпеливите стопани обхождат вече овощните си градини, за видят в какво състояние са и да ги обогатят с някой нов вид и сорт фиданка. Затова и местата на свищовския пазар, където се продават младите дръвчетата, през последните седмици са най-оживени.

Овощните фиданки са най-предлаганата стока на кооперативния пазар. От март до края на април е най-подходящото време за посаждането на млади дръвчета и всички, пропуснали есента, тръгнаха да си наваксват сега, обясняват голямото търсене търговците.

Череши, сливи, ябълки, круши, дюли се предлагат от по-няколко вида. Най-голямото е разнообразието при ябълките, цената на всички дръвчета обаче е еднаква – 8 лева. Двойно повече трябва да платят онези, които са предпочели по-екстравагантни фиданки за градината си като португалска дюля или американски праскови.

На пазара тези дни могат да бъдат открити и разсади за малини и ягоди. За 10 броя малини цената е 6 лева, същата бройка ягоди се харчи за 3,50 лева. Бройка разсад за роза е на цена 4 лева. Най-скъпо се предлага зокума – разсад от вечнозеления храст се търгува на цена 14 лева.

Не липсват клиенти и пред щандовете за цветя. Прави впечатление, че тази година цената им е приемлива.
Йорданка СТОИЛОВА,
Вестник Дунавско дело