На 27 март, неделя Кръстопоклонна, в Новград осветиха голям кръст, предаде Дарик. Разпятието е поставено на хълма Калебаир, чийто северен склон се спуска стръмно към река Янтра. Там е имало средновековна крепост. В хроника от XV век тя е посочена между дунавските крепости на цар Иван Шишман след Свищов и преди Тутракан с името Нукесри. Успоредно е познато гръцкото име Неокастро, което съответства на Новград.
Кръстът е дървен и е поръчан, изработен и поставен от родолюбиви новградчани. Той бе осветен на място от свещеник Емил Иванов, който отскоро служи в селото. Той дълги години гради научна кариера, но се завръща в родния си край, за да поддържа духа на местните жители.
До кръста е издигнат и българския трибагреник, а вече е оформен и кът за отдих с пейка и маса, с прекрасна гледка към Янтра. Беседка е изградена и в подножието на хълма, до реката и до моста между Новград и Кривина.
Регионът е красив и има какво да се види, а реката предлага риболов, каякинг, разходки. Местните хора се надяват туризма да се развие с божията благословия.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.