Главният прокурор Иван Гешев активизира рекламата около международната си дейност и след като в началото на миналия месец дни наред информираше за посещението си в Украйна, то този път се похвали с официална визита в Турция, пише вестник „Сега“. 
„Главният прокурор Иван Гешев е начело на българската делегация, която е на официално посещение в Република Турция. В делегацията са включени зам.-главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Десислава Пиронева и говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Официалното посещение е по покана на турския главен прокурор г-н Бекир Шахин“, написаха от държавното обвинение.
На практика това е второто посещение на Гешев в Турция в рамките на по-малко от един месец. В края на миналия месец той даде да се разбере, че е на храмовият празник на българската църква „Свети Стефан“, наричана Желязната църква и разположена на брега на Златния рог в Истанбул. „Това е един символ на българския дух, благодарение на който българският народ е оцелял през вековете“ – така главният прокурор обясни присъствието си на службата. „За съжаление голямата част беше на гръцки и не можах да я разбера. Надявам се по-често да има служби в този стълб на българщината и те да са на църковнославянски“, коментира тогава Гешев пред bTV.
Сега той обяви, че е на официална визита, в рамките на която са предвидени срещи във Върховния съд и Главната прокуратура на Турция. Българската делегация ще посети и новооткритата сграда на Главната прокуратура в Анкара. „Основен акцент в разговорите между ръководствата на прокуратурите на двете съседни страни ще бъде продължаване на отличното сътрудничество по наказателноправни въпроси, сферата на антитероризма, както и противодействието срещу трансграничната организирана престъпност и борбата с нелегалната миграция“, информират от държавното обвинение.
Гешев много често демонстрира своите добри контакти с турската прокуратура и много често се среща с тях. Само преди няколко месеца българският главен прокурор се похвали с поредна среща с турския си колега, проведена в резиденция Бояна. Така той продължи традицията на предишния главен прокурор Сотир Цацаров, който също най-често се срещаше с турския си колега.
В същото време, евродепутатът Елена Йончева потвърди, че Гешев ще бъде изслушван в мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE)
Пред БНР тя сподели, че по предварителна информация в зала ще бъде министър-председателят Кирил Петков, министърът на правосъдието Надежда Йорданова, министърът на културата Атанас Атанасов, главният прокурор Иван Гешев.
„Изслушването ще бъде в мониторинговата група към LIBE (Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП), влиятелна група от 14 души – по двама от всяко политическо семейство. Изслушването ще бъде на 27 януари при закрити врати… Решихме в групата не просто да дадем възможност на поканените да изложат предварително подготвени позиции, а да отговорят на уточняващи в движение въпроси – доколко съдебната реформа ще бъде съобразена с препоръките на Венецианската комисия, дали реформата няма да се ограничава само с персонални промени, каква е отговорността на главния прокурор, как се противодейства на корупцията по високите етажи на властта“, обяви тя.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.