Книга от средата на 16-ти век е най-старата книга съхранявана в Свищов. Тя се пази във фонда на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови-1856”, съобщи за Актуално Свищов Веселина Спасова, уредник на библиотеката. В Читалищната библиотека под № ПО139 може да се види старопечата „Литургия“от Викентий Божидар Вукович, където е отбелязана датата „Въ лет от рождество Христово 1554“, напечатана в преславния град Венеция. Книгата съдържа 230 листа, с подвързия, разказва библиотекарката.
Друга уникална книга пазена в Читалището е от личната библиотека на Васкидович: Ръкописът на румънски език „Александрие и Есопие“, който е завършен 1781 г. Ръкописът е подвързан в дървена корица, облепена с кожа. Текстът е написан с гръцко – славянски букви. Съхранява се в Читалищната библиотека под № ПО 868.


 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.