Проектно предложение на Стопанската академия за изграждане на Европейски университет KreativEU e одобрен за финансиране от Европейската комисия по програма „Еразъм+“. Това съобщиха за Актуално Свищов от Висшето училище. Проектът има за основна цел, да се създаде пълнофункциониращ Европейски университет, който поставя креативния потенциал, извлечен от културното наследство на Европа, в основата на преподаването, научните изследвания и академичния обмен.

KreativEU е консорциум от 11 висши училища от 11 държави и включва Политехнически университет в Томар (Португалия) – координатор, Стопанска академия „Д. А. Ценов“ (България), Университет на Южна Бохемия в Ческе Будейовице (Чехия), Университет в Камерино (Италия), Университет в Търнава (Словакия), Университет „Валахия“ в Търговище (Румъния), Университет по приложни науки в Бреда (Нидерландия), Университет Содернторн (Швеция), Ополски университет по технологии (Полша), Университет за наука и технологии в Адана (Турция), Университет в Грайфсвалд (Германия).

Работата по изграждането на алианса стартира през 2021 г., като консорциумът първоначално е конституиран от 7 висши училища от 7 държави (Португалия, България, Чехия, Словакия, Румъния, Франция и Турция). През 2022 г. към алианса се присъединява Университетът в Камерино (Италия), а през 2023 г., след организирана от Стопанска академия смесена интензивна програма, се взема решението за осигуряване на пълно географско покритие чрез включването на 4 нови висши училища от Швеция, Нидерландия, Германия и Полша.
Очаквайте подробности.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.