Въпреки дългата им и тежка вражда, оказа се, че президентът Румен Радев и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов все пак имат допирна точка – и това е гневът им срещу правителството на Кирил Петков, пише вестник „Сега“.
Вчера държавният глава направи силно критичен коментар за работата на кабинета. А тази сутрин, на спешно свикан брифинг, Борисов, за първи път от години насам, намери добра дума за Радев – именно заради забележките му към Петков от предния ден.
„Вчера президентът Радев, колкото и да ми е трудно да го призная, но отново каза истини … Няма един парник със засети краставици. Няма сектор, който да не е претърпял огромни щети. И това го констатира президентът Радев. Не е мое заяждане. Вие самите отразявате, че им е спрял стоте дни“, обяви вождът на ГЕРБ пред журналистите. Но и укори държавния глава, че не е докрай открит за новите лица във властта: „Трябваше да каже и кой ги доведе тези хора.“
Той се присети и за Северна Македония, и отново – пак с уговорката, че не му е приятно – се позова на държавния глава. „Президентът Радев със своя КСНС изцяло подкрепи доклада ни за Македония. В случая ние поддържаме неговата позиция и той нашата“, отбеляза удовлетворено Борисов. След което се върна на тревогата за зеленчуците: „Вчера излезе и застана пред разсадника (Румен Радев – бел.ред.) – и няма краставици, 7.50 лв.“
Водачът на ГЕРБ използва случая, за да обяви за пореден път за измислица обвиненията, че последното му правителство е подслушвало своите политически опоненти по време на протестите през 2020 г. Борисов се позова на доклад на Националното бюро за контрол върху СРС за 2020 г., според който нерегламентирано използване на специални средства не е имало през тази година.
Бившият премиер подхвана и темата за починалите от ковид, за да обяви, че всичко е оставено на самотек и въпросът изобщо не се обсъжда публично. В същото време посочи, че при неговото правителство Националният оперативен щаб (НОЩ) е отговарял с часове на журналистите – и подмина факта, че именно той го разпусна.
Борисов засегна и въпроса за изпълнението на задачите, които Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) възложи на кабинета за подобряването на отбранителните способности на страната. Той предупреди, че поставените от съвета цели могат да останат пожелателни, ако не се заложат в държавния бюджет. И предложи на четворната коалиция парламентарната подкрепа на неговата формация. „Ние не предлагаме някакви измишльотини. Казваме това, което при Радев – върховният главокомандващ, приеха като точки, това да бъдат любезни да направят. И имат нашата подкрепа“, заяви водачът на ГЕРБ.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.