„Президентът се опитва да вкара правителството в дневния ред на хората, защото властта, като че ли се занимава основно със собствените си, включително и кадрови проблеми. В същото време цените драстично растат нагоре. Тревогите на хората от запозналото обедняванестават все по-големи.“
Това заяви Мая Манолова – председател на гражданската платформа Изправи се.БГ в предаването „Лице в лице“ по бТВ, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на гражданската платформа. По думите ѝ липсва подкрепа за малките, за хората с увреждания, за пенсионерите. Тези групи нямат своите защитници в парламента. Те са непредставени и техните интереси просто се подминават и игнорират.
Лидерът на Изправи се.БГ изрази надежда, че че правителството ичетворната коалиция най-накрая ще се заемат с проблемите набългарските граждани. “Освен да показват цените на стоките по тържищата да предприемат конкретни действия срещу инфлацията и хората да почувстват подкрепа”, каза още тя.
Според нея и минималното повишение, което се предвижда за пенсиите и на работната заплата вече е изядено от инфлацията. “Виждаме, че фалитите особено на малки фирми са лавинообразни. Реално пълно компенсиране има единствено за ЕРП-та и ВиК-та – още 61 млн. лв. Докато фирмите със закъснение получават по 110-120лв за скъпия ток, който поскъпна 3 пъти”, поясни лидерът на гражданската платформа. Мая Манолова коментира, че сме далеч от социален бюджет. От “Изправи се. БГ” са изчислили, че тези 20 млрд. лв за социални плащания са 14,1% от БВП, колкото бяха и 18-е млрд. – 14,1% за 2021г.
„Реално неравенствата, което е основен проблем в българското общество, се бетонират и разрастват. Работещите хора – работещите бедни, плащат най-голям процент като данъци и осигуровки. За всеки 100лв от заплатата си те плащат по 53лв данъци и осигуровки. Кварталният магазин го скъсват от проверки и от плащане на всички данъци и такси, а големите корпорации със своите 10% данък ги плащат някъде в чужбина или изобщо не ги плащат. Затова твърдим, че това е бюджет, който бетонира неравенствата.“ – коментира Манолова и изчисли, че ако четирите управляващи партии бяха спазили обещанието за премахване на облагането върху размера на минималните доходи, хората, които сега ще получават 710лв. щяха да получат и още 70лв, които сега ще плащат на държавата като осигуровки.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.