Представители на парламентарно представените партии и коалиции в 49-то Народно събрание се споразумяха за състава на секционните избирателни комисии в Свищов. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.

Консултации с представители на парламентарно представените партии и коалиции в 49-то Народно събрание за определяне състава на секционните избирателни комисии, във връзка с произвеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври се проведоха в Гербовата зала на Общината.

Със Заповед № 1052-РД-01-03/04.09.2023 г. на кмета на община Свищов са определени броя и номерациите на 50 секции на територията на общината, от които 33 в града и 17 в населените места. Съгласно квотното разпределение КП „ГЕРБ – СДС“ има 104 членове, КП „Продължаваме промяната –Демократична България“ – 94 членове, ПП „Възраждане“ – 59 членове, ПП „Движение за права и свободи“ – 57 членове, КП „БСП за България“ – 50 членове и ПП „Има такъв народ“ – 50 членове.

Представителите на политическите партии и коалиции, се договориха за разпределението на ръководните места и членовете на комисиите за всяка СИК на територията на общината. Определени бяха и съставите на още две комисии – в МБАЛ – Свищов и в ЦГВХНС „Св. Иван Рилски“, които съгласно Изборния кодекс ще бъдат образувани 48 часа преди изборния ден със заповеди на съответните ръководители, както и една подвижна секция, която се образува също съгласно Изборния кодекс.

Най-късно до 27 септември, кметът на общината трябва да представи в Общинската избирателна комисия предложенията на партиите и коалициите за съставите на СИК. Съгласно хронограмата за изборите за общински съветници и за кметове, Общинската избирателна комисия трябва да назначи секционните комисии най-късно до 30 септември.