По повод празниците „Свищовски лозници“, от днес, 20 септември в къща музей „Алеко Константинов“, за жителите и гостите на града на Щастливеца е подредена изложбата „Лечебницата в Античността и Средновековието“. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. Културното събитие се осъществява със съдействието на Националния антропологичен музей към Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН.

Фокусът е върху зараждането и развитието на болницата, нейното структуриране и финансиране, израстването ѝ като образователен център, постиженията на болничното лечение. Актуалната тема е развита и представена като „цивилизационен“ избор, направен от човечеството.

Посетителите ще се запознаят с историята на лечебницата, която в най-общ смисъл на думата започва още в древността. Ще разберат, че от Древна Гърция са първите сведения за организирано медицинско обслужване, заплащано от общността. Но появата на специализирано болнично лечение се отнася към римската епоха. Това са военните болници, наричани валетудинарии, каквато е и добре запазената такава в античния военен римски лагер Нове, край Свищов.

Сред артефактите може да се видят: култов съд със змия – символ на Асклепий от I – III в., медицински и хирургически инструменти, бронзова лампа от валетудинариума в Нове и много други средства, използвани в медицината през Античността и Средновековието.

Изложбата е организирана със съдействието на Музей на медицината – Пловдив и Исторически Музей Свищов.

Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България.
Вход свободен.