След седем дни ударно празнуване Свищов се събужда в понеделник с лек махмурлук и тепърва ще осъзнава в коя реалност живее. Финална заря беляза апотеоза на „Свищовски лозници 2022”, може би за да компенсира много по-пищния финал на „Фолклорния извор” в село Царевец преди малко повече от месец. Любопитно би било да се сравнят бюджетите на двете събития, не за да бъдат противопоставяни едно на друго, а за да се разбере чрез сухите цифри кои всъщност са културните акценти на политиката на настоящото управление на общината. Още повече, че фолклорния акцент и елемент на припокриване в двата празника бе повече от очевиден. Но не това е темата на този коментар – община Свищов бележи еволюция в политиките си по организиране на културни събития и това е видно. Все пак помним и гонене на прасе по Нова година по време на първия мандат на кмета Генчев и томбола за телевизори и битова техника навръх речта на Президента на Републиката. Сега са налице добре подредени събития, свързани със съхраняване на свищовската културна памет и това следва да се признае.
За нас няма съмнение, че „Лозниците” винаги са били свързани с прокарване на влияние сред обществото и опит за политически PR. Всеки кмет иска да се покаже обичан от избирателите си, особено в края на м. септември, когато се провежда празника. Местните избори на всеки четири години са традиционно след по-малко от месец и „Лозниците” са удобен повод да се покаже сила, мощ и аплодисменти за организираното именно от местната власт тържество за масите. Тази година обаче се оказа изборна не на местно, а на национално ниво и градът ни се напълни с кандидати за слава раздаващи листовки от всеки ъгъл, надничащи от плакатите на входната врата и дори от контейнерите за боклук, посещаващи традиционния неделен пазар и здрависващи старчески ръце, дори и с риск да разсипят съхранявания в торбите, които те едва държат зарзават.
На фона на този обществен пейзаж много грозно отекна случилата се на концерта на дует „Ритон” директна политическа агитация в полза на определен кандидат. Още по-нелепо прозвучаха извиненията на организаторите и лично на чупещия китки кмет Генчев, принуден дори да се появи на сцената, за да тушира разразяващия се скандал.
Не защото каузата, за която се бори младата кандидатка е користна – напротив. До голяма степен съхраняването на българската музика в ефир е нещо, което няма как да не бъде подкрепено от всеки, милеещ за родната култура слушател. Случилото се е порочно, защото е абсолютно недопустимо, поради това, че никога досега „Свищовски лозници” не са били арена на директна предизборна агитация! Това е празник, бележещ Възкресението на Свищов благодарение на гроздето след изгорялството и опожаряването на града от руските войски през 1810 година и неслучайно е наречен Свищовския Великден! Той е по-стар и по-голям дори и от най-старата политическа партия в България! Поради тази причина ние от „Площад Алеко” казваме ясно няколко неща:
Без политика на „Свищовски лозници” – каузата „Свищов” е по-голяма от политическите ежби на национално и местно ниво!
Обществено съгласие относно културната програма на празника с ясна гаранция, че това не е Панаир на суетата, със съпътстващата му циганизация и чалгаризация.
Ясни правила за търговските отношения, съпътстващи празника и яснота относно липсата на злоупотреби и съмнения във връзка с наемните процедури.
Всеки има право да бъде харесван, но не и за сметка на бюджетен обществен ресурс, защото „Свищовксите Лозници” ги плаща единствено свищовския данъкоплатец!
Общинските съветници от групата „Площад Алеко”

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.