В последните години българските банки се надпреварват да коригират тарифите на таксите си нагоре в опит да компенсират загубите, които търпят от ниските лихви по кредитите, продиктувани от политиката на Европейската централна банка, пише вестник „Сега“. От есента на 2021 г. и от началото на 2022 г. най-често променяните такси бяха тези, които са най-използвани от потребителите – поддръжката на сметка, операции на каса, преводи на суми, а някои банки завишиха и таксите при теглене на банкомат.
Актуалният въпрос вече е „Кои са банките, които предоставят най-ниски такси?“,  смята финансовият портал „Моите пари“. Ето какво показва класация на „Моите пари“ за таксите, които банките удържат при теглене на суми с дебитна карта от банкомат.
Към момента не може да се каже, че съществува голямо разнообразие в размера на таксите, които начисляват банките при теглене на суми от банкомат на банката издател – при около 80% от случаите таксата е 0.30 лв. Впечатление прави, че двете най-големи банки у нас – Уникредит Булбанк и Банка ДСК, не събират фиксирана такса за теглене на суми от банкомат. От есента на 2021 г. първо Уникредит, а от началото на 2022 г. ДСК трансформираха фиксираната такса в процент от теглената сума, но не по-малко от определен размер. Възможно обянение за тази промяна е мярката, която тези банки предприеха през първата година на коронавируса – да увеличат лимита за теглене на суми  до 1000 лв., което може да е в помощ на хората, но пък намалява приходите от банкови такси. Напълно възможно е и други банки да последват примера на Уникредит и ДСК.
Междувременно БАКБ съобщи, че от 1 април 2022 г. слага такса при тегленето на пари от нейните банкомати – от безплатна услугата вече ще струва 0.25 лв.
Таксите за теглене на суми в брой от чужд банкомат винаги са били и остават по-високи. Те започват от 1 лв. и достигат 1.50 лв. за всяка операция.


 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.