20 са вече загинали и 59 са ранени, 25 от които са настанени в болница, след вчерашния ракетен удар по търговски център в украинския град Кременчук, съобщи украинското МВР, пише вестник „Сега”. Около 40 души се водят изчезнали. Спасителните дейности продължават.
Ударът по търговския център е извършен от ракети X-22, изстреляни от Курска област с бомбардировачи Ту-22М3, съобщиха украинските въоръжени сили.
По-късно се разбра, че е имало и втори ракетен удар – по градския стадион в Кременчук. За това съобщи Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.
Тази вечер в 22.00 българско време Съветът за сигуност на ООН ще се събере извънредно заради атаката над търговския център. „Руското нападение е ужасно. Норвегия осъжда безразборните и умишлени атакани на РФ над цивилното население и инфраструктура“, съобщи в туитър норвежското представителство в ООН. Руските въоръжени сили разпространиха абсурдно обяснение за случилото се. Според тях ракетите са попаднали в складове за боеприпаси и западно оръжие, които се намирали близо до търговския център. Руснаците твърдят, че той не бил действащ и се подпалил от детонацията в складовете. Центърът изгоря до основи. А броят на жертвите доказва абсурдността на руските твърдения. Украинските въоръжени сили твърдят, че в радиус от 5 км от търговския център не е имало военни обекти.
Вчера следобед руска ракета удари оживено място – търговски център „Амстор“, в централноукраинския град Кременчук. Точният брой на жертвите и мащабите на материалните щети са все още неизвестни. Пред УНИАН кметът на града Виталий Малецкий съобщава за много ранени и загинали. В изявление на президента Володомир Зеленски се говори, че в ударения търговски център е имало на 1000 души. Центърът се намира недалеч от жп гарата. Площта му е малко над 10 000 кв. м. В момента към мястото се стичат спасители от всички съседни райони.
„Не можем да си представим броя на жертвите“, написа Зеленски във „Фейсбук“. „Спасителите се заеха да потушават пожара, не можем да си представим броя на жертвите. Търговският център не е никаква стратегическа ценност. Окупаторите се вбесяват, че някакви хора се опитват да живеят нормално“, добави президентът. Във вечерното си обръщение Зеленски отново призова Русия да бъде обявена за държава-терорист. “Това е факт. И трябва да стане юридически факт. И всеки по света трябва да знае, че купувайки или превозвайки руски нефт, съхранявайки връзките с руски банки, плащайки данъци или акцизи на руската държава, дава пари на терористите”, подчерта той.
Светът осъди остро удара в Кременчук. Лидерите на Г-7 нарекоха обстрела на търговския център военно престъпление. На срещата си в Бавария те излязоха със съвместно изявление, в което обещаха руският президент Владимир Путин и всички виновни да бъдат привлечени под отговорност за варварския акт. “Днес ние подчертахме непоколебимата си подкрепа за Украйна пред лицето на руската агресия. Ще продължим да оказваме финансова, хуманитарна и военна подкрепа за Украйна толкова, колкото е необходимо. Няма да се успокоим, докато Русия не прекрати жестоката и безмислена война с Украйна”, се казва в изявлението.
“Светът е в ужас от ракетния удар на Русия. САЩ ще продължат да подкрепят Украйна, а Русия ще отговаря за извършеното”, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.
Френското МВнР също заяви, че Русия трябва да бъде държана отговорна за смъртоносния удар. Британският премиер Борис Джонсън каза, че нападението е демонстрирало “жестокостта и варварството на руския президент Владимир Путин”.
Дружбата на Свищов с полтавци датира от пролетта на 1962 г., когато в Свищов се установява връзка с жителите на Полтавска област в Украйна. В следващите години последват редица срещи, свързани с партиен, стопански и културен обмен.
Актуално Свищов припомня: В годините на прехода в България контактите между двата града са прекъснати. Приятелските взаимоотношения между двата Свищов и Кременчуг са възстановени през 2009 година по инициатива на кметовете на двата града Станислав Благов и Николай Глухов.
Кременчуг е важен индустриален град в Полтавска област на централна Украйна.
Кременчук (на украински: Кременчук; на руски: Кременчуг) е град в Полтавска област, в централната част на Украйна. Градът е административен център на Кременчукски район (но не влиза в неговия състав). Кмет на града е Виталий Малецкий. Състои се от два района – Автозаводски и Крюковски. Разположен е на река Днепър.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.