191 са новородените деца на Свищов и общината през 2023 година. Това пише в отчета на кмета Генчо Генчев за свършеното през 2023 година, прочете Актуално Свищов.

Новородените момчетата са 96, а новородените момичета 95.

Документът е изпратен до всички комисии към местния парламент, които провеждат заседания през седмицата преди редовното заседание за месец февруари.

Още по темата ТУК.

Актуално Свищов припомня, че от 2012 година града на Щастливеца няма родилно. Децата на Свищов се раждат в близки и по-далечни болници с АГО.

В края на 2023 година на наш въпрос – През следващите три години поставяте ли си за цел, а и възможно ли е връщане на Родилно отделение в МБАЛ – Свищов?
Илиян Венков, управител на лечебницата отговори: Благодаря за този въпрос. Много трудно е разкриването на това отделение. И веднага обяснявам защо. В момента сключихме рамков договор за дейности, които вече изброих за период от две години. За да разкрием това отделение, ние първо трябва да подадем необходимата документация към Агенция медицински надзор с лекари специалисти за тази дейност. Да, факт е, че го е имало, има сграден фонд и то в много добро състояние. Но има едни медицински стандарти на които в момента няма как да отговорим.