На 6 октомври 2020 година Илиян Венков пое управлението на МБАЛ “Д-р Димитър Павлович”. В предварителния ни разговор сподели, че се чувства удовлетворен от първия си 3-годишен мандат. Неговата равносметка за първия му управленски мандат, трудностите, които реши, какво е състоянието на болницата в момента и какво предстои? На тези въпроси и на много други в интервю пред Актуално Свищов…

– Господин Венков, в края на 2023 година се навършват и три години от поемане поста управител на МБАЛ “Д-р Димитър Павлович”. Вашата равносметка за този период?
– Точно така, в момента изтича 3-годишния ми управленски мандат в лечебното заведение. Аз се връщам към онзи момент, когато за първи път прекрачих прага и вратата на този кабинет. Естествено, че имаме равносметка и сме длъжни да я дадем и пред обществеността. Радостно е, че тя е доста положителна. Искам да подчертая, че добрите резултати са факт благодарение на всеки работещ в здравното заведение – без тях не можеше, да се постигнат никакви резултати.

– Основните проблеми, които трябваше да решите, влизайки в кабинета на управител на болницата?
– Факт е, че в самото начало кадровият проблем бе водещ, както и финансовият проблем. В самото начало лечебното заведение имаше дългове за над един милион лева към доставчици, персонал и т.н. Но кадровият бе водещ, засегна ни и ковид кризата, напуснаха и доста медицински сестри, дори в един момент седем наведнъж. За съжаление починаха лекари, което се отрази и на отделенията. Беше спряла дейността на Отделението по физеотерапия и рехабилитация, поради смъртта на доктор Илиев. От ковид почина и доктор Иванова във Вътрешно отделение. Тя бе основен, действащ пулмолог на лечебното заведение и около 70 – 80% от дейността на отделението се основаваше на нея. Напуснаха ни лекари – кардиолог, нефролог. Бяхме останали с оскъдните двама лекари вътрешни болести.

– Състоянието в момента във Вътрешно отделение?
– В момента разполагаме с двама пулмолога, двама кардиолога, двама нефролога и най-новата ни дейност, която ще засегна по-нататък в разговора ни, гастроентерология – второ ниво на компетентност. Това е моята лична удовлетвореност и гордост, че успяхме да създадем тази медицинска услуга за съгражданите ни. Искам да допълня, че бях мотивиран да въведа гастроентерология – в една стая от 2015 година бе заключен един апарат, осигурен по проект – видеоскопска система на стойност 150 хиляди лева. В момента тя работи и правим тези изследвания – един безценен апарат, който в момента е в полза на нашите съграждани. Също така имаше и ехограф, който поради бездействие не се използваше.

– Стъпките, които извървяхте в началото?
– Специално за кадрите – като постъпих бе привличане на хора от Бюрото по труда по програма. Взехме санитари, технически лица, които изпълняват задълженията си според моята визия и концепция за работа в помощ на медицинския персонал. Портиери осигурихме, липсваше пропусквателен режим. Нямаше регистратура. В момента съществува, напълно обновена – с приемен кабинет, с портиери. И така вече има нормален контролно пропусквателен режим, който е и доста ефективен.

– Най-трудният момент през тези три години, може би бе по време на ковид пандемията?
– Тук е моментът да кажа, че липсата на лекари по отделения, Вие знаете, че освен Отделението по физиотерапия имаше момент в който – пак поради напускане на лекари в пенсионна възраст и заради това, че доктор Спасова почина, дейността на Детско отделение временно преустанови работа. В момента в отделението имаме трима лекари педиатри, които се грижат за здравето на нашите деца. Споменах за проблемите във Вътрешно отделение – в момента там имаме 11 специалисти. Там се развиха и нови дейности, като нефрологически пътеки, гастро пътеките, които коментирах. Имаме пет лекари в Хирургия. В Клинична лаборатория освен доктор Дамянова до момента, от Нова година ще имаме нов специалист – млада лекарка от Плевен, която ще бъде на основен трудов договор.

Тук е мястото да спомена, че болницата има трима млади лекари, които специализират в Университетски болници, но основният им договор е в нашата болница. По този начин се изпълнява и нещо, което бе заложено в концепцията ми преди три години. Медиците са доктор Камбер, която специализира дерматология, но помага в Детско отделение. Доктор Чичек, който е турски гражданин, но е на основен трудов договор във Отделение физеотерапия и рехабилитация, специализира в Плевен. И най-новото ни попълнение, наша съгражданка, доктор Кадер Крумова, която специализира клинична лаборатория, живее в Свищов и има основен трудов договор при нас и е с намерение да продължи в нашата болница, живот и здраве.

– Споменахте, че при постъпването си сте заварили задължения за над един милион лева. Какво е положението днес?
– Към вчерашна дата – всички възнаграждения на персонала са изплатени. Вече няма никакво забавяне при тях. Изплатени са и на тези, които са на граждански договори. Към доставчици всичко е платено, има текущи разходи, фактури. Нямаме финансови притеснения. В сметките на дружеството разполагаме с налични средства.

– Какво още искате да отчетете за този 3-годишен период?
– Знаете, че разчитаме на много персонал от други населени места. В момента освен лекари от други градове имаме седем медицински сестри, които са на втори договор, които са от Плевен и от Русе. За нуждите на лечебното заведение бяха закупени два леки автомобила, със собствени средства, искам да подчертая. Бе закупен бус за пациентите от Отделението по хемодиализа, отново със собствени средства.

Знаете за преместването на паровата инсталация, която бе на далечно и неефективно място. С помощта на Общинския съвет, с два нови котела за около 60 хиляди лева. Ние със собствени средства дадохме толкова и в момента доста ефективно, за съжаление още на нафта, но се справяме с разходите за отопление за нашите пациенти.

В Отделението по образна диагностика нещото, с което може да се похвалим, е наличието на модерна пакс система. Цифровият образ от пациентите, които са постъпили чрез тази система може да се наблюдават директно по отделения и на компютри, които са свързани с нея. Вече избягваме тези стари компакт дискове, удобството е при назначаване на терапия и за проследяване на болните по отделения. Системата е на стойност 30 хиляди лева, които също са наши собствени средства, за подобряване работата в отделението.
Получихме през този период и доста дарения. Последното, което виждате са 39 супер модерни много функционални легла. Тези старите, с пружини, отдавна в цялата болница са подменени. Но ще има ново обновяване с новите малко след празниците.

– Това дарение откъде е?
– От Нидерландия. Имаме сътрудничество с господин Джеф Акерманс, който освен болницата в Горна Оряховица и Тутракан, подпомага вече на три пъти и болницата в Свищов. Новината при нас е, че с две дарения от Министерството на здравеопазването получаваме мечтан мобилен апарат за рентгенови изследвания, който ще се ползва за трудно подвижни пациенти по отделения. Имахме нужда от такъв и мислехме да заделяме средства, но буквално вчера в 18 часа получихме новина за него, което е един много добър коледен подарък за болницата. Той е на стойност 106 хиляди лева.

– Какво предстои, господин Венков?
– Първо предстои конкурс и сключване на нов 3-годишен управленски договор.

– Задачите, които си поставяте?
– Целите – това, което сме изградили да бъде подплатено с качество. Много трудна задача имахме осъществяването и внедряването на ТЕЛК в нашия град. Това е много болезнен въпрос за нашите съграждани. За съжаление към момента той няма никакъв икономически ефект, но аз смятам, че с течение на времето всичко ще се промени. Виждайки как се увеличават досиетата на болните, как пристигат постоянно нови и нови. Само дни след Нова година ще бъдат сключени договори с експерти в ТЕЛК. Това ще бъдат медици от други места, които имат опит в тази област. Вече има сключен договор с техническо лице, което да обработва всички тези документи. Ще ползваме помощта и на наши лекари – кардиолог, вътрешни болести, невролог, имаме договор и с психиатър – доктор Пенев. Имаме цел да обхванем всяка област, така или иначе сме се хванали и нека бъде, както трябва да бъде. Ползваме очен лекар от доболничната помощ на граждански договор.

Целите ни, пак ще повторя за нашите съграждани, че в новия рамков договор, който бе сключен преди няколко месеца – болницата може да изпълнява гастроентерологични пътеки второ ниво – те са шест – седем. Там има какво да се учим и какво да надграждаме. Така медицинските дейности за които имаме договори, да са най-качествени за пациентите.

Моята цел като управител на болничното заведение в самото начало бе – може да се види в интервюта, да възвърнем доверието на хората, да се лекуват в нашата болница. Много съм щастлив, че това се случва и вече лекуваме хора от други населени места. Думите си мога да подкрепя с една статистика, която имам. Тя опровергая думите на много хора, които казваха, че пикът ще ни бъде по време на ковид пандемията. През 2020 година приетите пациенти за 2531 души, следващата 2021 година са 2670 души, миналата 2022 година са 3115 пациенти, а два дни преди края на 2023 година пациентите са 3572. Това е показателно! И тук е мястото да благодаря на всеки един от състава на лечебното заведение – санитари, медицински сестри, лаборанти, рехабилитатори, технически лица, лекари, шофьори, параджии и т.н. – едно огромно благодаря! Пожелавам им здраве на всички и през Новата година да можем да помагаме по същия начин, а и по-добре на хората не само от община Свищов.

– През следващите три години поставяте ли си за цел, а и възможно ли е връщане на Родилно отделение в МБАЛ – Свищов?
– Благодаря за този въпрос. Много трудно е разкриването на това отделение. И веднага обяснявам защо. В момента сключихме рамков договор за дейности, които вече изброих за период от две години. За да разкрием това отделение, ние първо трябва да подадем необходимата документация към Агенция медицински надзор с лекари специалисти за тази дейност. Да, факт е, че го е имало, има сграден фонд и то в много добро състояние. Но има едни медицински стандарти на които в момента няма как да отговорим.

– Кои са те?
– Най-малкото – трябва да имаме трима лекари с АГ специалност, да приемем, че ще ги намерим. Акушерки трябва да има, ще намерим и тях. Но трябва да имаме неонатолози. Трябва да имаме Отделение по реанимация, защото знаете за едно раждане са необходими анестезиолози. А те са дефицит за всички болници. Дори преди няколко дни ми звъни колега от болница с въпрос: Имаш ли анестезиолог да ни дадеш? Ние трябва да имаме четири на брой. И да искаме в момента няма как да го направим. Всички тези специалисти са концентрирани в частни болници в момента, в областни болници. В момента няма как да кажа, че това е цел. За мен по-важно в момента е да имаме адекватно педиатрично отделение. Тук искам да благодаря на всички граждани, които ни затрупват с дарения за отделението. Искаме Детско отделение да може, да е в полза на децата от общината по всяко време. Колкото и да искам, да кажа “да” за родилно отделение в момента не мога! Трябва много да се работи по въпроса. И подчертавам – невъзможни неща няма, защото преди три години не вярвах, че ще имаме и гастроентерология. И дай Боже да имаме едни хубави дни и да отворим и това отделение някой ден.

– В заключение искате ли да допълните нещо?
– Искам да пожелая весели и светли празници на персонала на МБАЛ “Д-р Димитър Павлович” и на всички наши съграждани!
Александър ШАБОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.