15-годишен ученик от СУ „Николай Катранов“ е номиниран сред „Успелите деца на България“ на Фондация „Д. Бербатов“, научи Актуално Свищов.
Стефан Димитров е ученик в 9-ти клас, а негов ръководител е Елена Ангелова-Богданова. Номиниран е в областта на литературата. Основанията за тази номинация са неговите постижения през изминалата 2021 година. Първа награда (еднолично) – раздел „Проза“, ІІ ВГ (V-VIII клас) – XXIV Национален конкурс за литературно творчество „Любовта в нас” – Варна, 10.02.2021 г.
Ежегоден конкурс от Националния календар на МОН за изяви по интереси на децата и учениците. Журират уважавани творци и членове на Съюза на българските писатели, което прави конкурса изключително престижен. Те избраха победителите сред 225 творби на участници от 26 населени места. Традиционно се включват представители на най-големите и елитни школи за литературно творчество в страната, като ЛК „Касталия“ (ЦПЛР при ОДК – гр. Варна), Ученическия ЛК „Сладкодумци“ (ЦПЛР при ОДК – гр. Шумен) и Клуб „Приятели на книгата“ (ОбДЦКИ – гр. Русе). За Стефан това бе първо участие в национален конкурс и да спечели първа награда в първия си конкурс, при това един от най-уважаваните в национален мащаб, направи изживяването незабравимо. Това постижение даде на Стефан стимул да продължи да пише и да представя творбите си в различни конкурси. Резултатът е една година, изпълнена с награди, в която той успя да докаже преди всичко на себе си, че първата победа не е била случайност, а само началото на поредица успешни изяви.
Второ място (единствено) – ВГ 11-14 г. – Общонационален литературен конкурс „Пътят на българите към Освобождението“ с международно участие – Никозия (Кипър), 03.03.2021 г.
Конкурсът се организира от Съюза на българите в Кипър и Българското училище „Никола Вапцаров“ в Никозия, с подкрепата на Държавната агенция на българите в чужбина при Министерския съвет на Република България. Паралелно с литературния конкурс протича и конкурс за рисунки на сходна тема. Общо в двата конкурса постъпиха 489 творби. Произведенията на участниците бяха оценени от жури в състав проф. д-р Антония Велкова-Гайдарджиева и гл. ас. д-р Мая Ангелова-Анастасова, преподаватели по българска литература в катедра “Българска литература” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, и Анастас Иванов (Тео Буковски) – писател и член на Управителния съвет на Съюза на българските писатели.
Първо място (единствено) – раздел „Есе“, І ВГ (VIII-X клас) – VІІ Общонационален литературен конкурс „Светът на Яворов“ – Петрич, 19.04.2021 г.
Ежегоден конкурс, организиран от Община Петрич и ПГ „Пейо К. Яворов“ – гр. Петрич, с различна тема всяка година. Темата за 2021 г. беше „Очите ти са звездни небеса“. Участват десетки ученици от VІІІ до ХІІ клас от цялата страна.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.