Премиерът Кирил Петков беше на посещение на граничния контролно-пропускателен пункт в Русе, където проследи процедурата по издаването на документи на бягащите от военните действия в Украйна при влизането им в страната, пише Дир.бг.
Той провери как работи новата система на граничния пункт с вицепремиера по ефективното управление Калина Константинова, с началника на своя политически кабинет Лена Бориславова и с представители на местната власт в Русе.
„Днес е първият ден, в който цялата система за регистрация на украински бежанци координирано работи“, обяви Петков.
„Проблемът беше, че те влизаха и ние не знаехме накъде отиват. Сега вече всичко е проследимо, всичко е на обща база данни“, добави министър-председателят и обясни:
„Украинските бежанци се разделят на групи: хора с паспорти и хора без паспорт. Тези, които искат убежище, трябва да се регистрират. Данните им влизат в общата система. Оттам се разпределя къде да отидат. И вече имаме цялостния процес – от влизане до настаняване. Колегите са успели много бързо да го структурират“.
„България вече стои като една европейска граница, с пълна готовност да поеме голям брой идващи от Украйна и това е направено по един систематичен начин“, каза още премиерът. Той допълни, че системата ще бъде в денонощен режим на работа.
„Палатките са оборудвани. Има работещи компютри и принтери. Има работеща реална система. В зависимост какво се случва в Украйна, ще видим какъв поток от хора ще дойде тук. Имаме пълна готовност да поеме голям брой влизащи хора от Украйна“, каза още Петков и подчерта, че България е една от първите държави, които правят такава система за даване на временен статут и регистриране на граждани.
„Ще видим и в Дуранкулак дали ще успее да заработи. Приоритетно ще бъдат обучавани служителите, където има най-голям наплив като Варна и Бургас“, допълни думите на министър-председателя Калина Константинова.
От своя страна граничните власти уведомиха Кирил Петков, че вече има безплатен WiFi на граничния пункт, а винетките са безплатни за всички украински граждани, пристигащи в страната ни.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.