Докато тези дни всички следим напрегнато конфликта между държавата, в лицето на МК, и шефа на частния вестник „Труд” Петьо Блъсков, който в унес рецитира „Няма да платим, няма да платим…”, една медия призната за „ковачница на професионализма” като „Дума”, наистина е застрашена от диктат и репресия. Тревожен сигнал за случващото се във вестника, създаден от Стефан Продев, пратиха журналистите до СБЖ, в който твърдят, че редакцията им е покосена от „саблен удар” и за началник там силом им е пратена журналистка, без да бъде одобрена от НС, каквито са правилата, установени в БСП и „Дума”. Какво се случва във флагмана на соцпартия „Дума”, и в „Труд”? Потърсих за коментар един от моралните стожери на журналистиката у нас, дисидентката, обичаната от всичките си колеги Велислава Дърева. Тя едва ли се нуждае от представяне, но все пак да припомним – Велислава е публицист, кинодокументалист, един от ревностните изследователи е на делото на Васил Левски. В момента тя е политически наблюдател на в.”Дума”. Един материал на Аделина Делийска в novini.bg
Едно изречение, в един коментар на зам.-главния редактор Георги Георгиев, предизвика едва ли не истински „земетръс” на „Позитано” 20 – че не може да се бяга до безкрайност от присъствено заседание на НС. Вяра Емилова и Атанас Зафиров доведоха в редакцията Нора Стоичкова за наш зам.-главен редактор. Прочее, Нора Стоичкова е работила в „Демокрация”, в телевизията на „Атака”, в „Уикенд”, била е ПР на дирекция на полицията, на КЗК, на Агенцията по приватизацията, а през 2010 е сред учредителите на „Института за радикален капитализъм” ведно с Калин Манолов и Антон Тодоров. Сега води предаване в БСТВ.
През юли-август в точка „разни” Националният съвет свали главния редактор Ивелин Николов и на негово място постави Боян Ангелов, който и до момента не е назначен. Досега нямаме главен редактор, но имаме 3-ма заместници! И изведнъж ни инсталират още един зам.-главен, титулуван като първи. Обясниха, че „така повече не може”. Какво точно не може?! Казаха, че щяло било да има оптимизация във вестника. На въпроса какво разбират под оптимизация, отговориха ехидно „Ще видите!”.
Някои хора не могат да проумеят, защото не е в техните интелектуални възможности, че „Дума” не е партиен стенлист, не се занимава с дитирамбене на съответния партиен вожд или вождеса.
Това е вестник на лявата идея, която е много по-голяма от всички леви партии, взети заедно. Виждали сме какво ли не, но такова безобразно, неграмотно отношение към вестника, досега не бяхме виждали. Истината е, че на нас ни се изпраща един гаулайтер, надзирател, който да следи, дебне и души зад всеки ред да няма врагове с партийни билети, които да критикуват вождесата. Това, разбира се, предизвиква и смях, и гняв в редакцията. В „Дума” никога не е имало цензура. И всякакъв опит за диктат няма да бъде допуснат.
Неграмотността не ходи по гората, а по хората и особено по партийните централи. Та затова ще трябва да им обясняваме на неграмотните какво е вестник „Дума”.
Отношението към нашия вестник е като огледало, отразяващо състоянието на БСП. Вече 5 години партията се води от един чужд за нея и за лявата идея човек.
БСП бе доведена до пълен разпад. Ще припомня, че в 44-то НС имахме 80 депутати, за които гласуваха близо 980 000 българи. Днес имаме 26 депутати и минус 700 000 гласа. И този крах не може да бъде компенсиран с диктат върху вестник „Дума”. Няма как да стане. Корнелия Нинова носи отговорност за всичко това.
Ако преди 5 години някой ми беше казал, че един случаен човек, натресен на БСП, може да съсипе 130-годишна партия, аз нямаше да повярвам. Авторитарното управление на Нинова и нейните подопечни подмени БСП като идеи, идеология, същност, принципи и практика. В БСП властват деидеологизация и деинтелектуализация. Бяха разбити множество общински организации. Всеки социалист с критична мисъл е обявен за враг с партиен билет. Никога идейните движения не са били наричани „вътрешна опозиция”. На всичкото отгоре Нинова открито саботира преизбирането на Румен Радев и Илиана Йотова! Всеки, който дойде след Нинова, ще се изправи пред руините на БСП. Целокупната българска десница може само да мечтае за такъв резултат.
Нинова е царкиня на фалшивите разделителни линии. Тя прокара безброй такива линии в самата партия и я разпарчетоса на малки парченца, на трохички, и ги противопостави. Сега, при съставянето на правителство, пак действа така, като вкарва Истанбулска конвенция, Македония и т.н.. По въпроса за РСМ има ясен и пълен обществен консенсус. За Истанбулската конвенция има решение на КС. Какво разделение?!
Има истински „червени линии” в тези преговори – социална политика, данъчна политика и др. Но Нинова ги прекрачи, докато загалавичква обществото с фалшиви разделения.
Затова ние от идейното обединение „Социализъм 21 век” настояваме да има присъствено заседание на НС, за да обсъдим въпросите:
Какво става с коалиционното споразумение, какво точно пише в него и с каква политика се ангажира БСП? Защото Нинова търгува с името на партията за своето собствено и на нейните приближени устрояване във властта. Това не е политика на БСП. Едва ли не цялата държава се занимава какъв пост да получи Нинова, че да миряса.
Дефакто от 16 ноември, когато Нинова подаде оставка, БСП няма председател. В какво качество тя води преговори? Насроченият пленум беше отменен с есемес от деловодството. Нинова бяга панически от изричното изискване по Устав да бъде избран вр.и.д. Тя не е кралица, за да посочва кой да я наследи! Освен това аз съм категоричен противник на т.нар. „пряк избор”, който е измамно демократичен, защото поставя председателя над цялата партия и му дава безконтролна власт. В Устава на БСП, наложен от Нинова има правен и политически абсурд – Конгресът няма право да избере председател, но има право да разпусне партията! Впрочем, докато не се свика НС, БСП не може да излъчи и свои министри, ще се забави съставянето на кабинет, а всичко това е чутовно безотговорно. Така Нинова рекетира и другите три партии в коалицията, и президента.
За бруталния диктат над вестника „Дума”, който трябва незабавно да бъде пресечен. Ние сме хора, верни на идеята и работим срещу нищожни пари. Наричаме се „думаджии”, ама Нинова не знае какво е това. Нито пък са й ясни понятия като „свобода на словото”.
В този контекст е добре да се знае, че театрото с „Труд” няма нищо общо нито с професионализма, нито със свобода на словото. По времето на ГЕРБ, редакцията им е настанена в помещения, които са държавна собственост срещу символичния наем от 5 лв. на кв.м. Въпреки предупрежденията от страна на МК, те отказват да плащат и се опитват да извиват ръце. Блъсков спекулира по грозен и отвратителен начин с висша ценност – свободното слово, докато всъщност се възползва от т.нар.”змийски фондове”, известни още от времето на Бисмарк и Стамболов.
Това зрелище, което „Труд” и ГЕРБ устройват, е трагикомично.
Точно като поведението на Нинова – един партиен председател в оставка, на когото цялата държава едва ли не му търси място под слънцето! Ту иска да е председател на НС, ама с 26 депутати, е невъзможно. Ту настоява да е силов вицепремиер, само и само да не е Бойко Рашков и т.н. Държавата не е длъжна да й търси пост във властта. Прочее, времето за оставки мина. Аз не й искам оставката, а да бъде изключена от БСП за цялостен „принос” в съсипията на партията. И отново ще я призова: Корнелия, затвори вратата на „Позитано” 20 от външната страна!

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.