Заради тенденцията за увеличение на болните от К-19 Областният кризисен щаб взе решение за затягане на противоепидемичните мерки в региона. Ограниченията бяха одобрени от държавния здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев и разпоредени със заповед на шефката на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново д-р Евгения Недева. Те влизат в сила от 00:00 часа на 3 февруари и ще продължат да действат до 21 февруари, съобщи вестник „Борба“.
Съгласно новите мерки всички заведения и обекти, за които се изисква зелен сертификат за вход, могат да продължат да работят само при ограничение на 50 процента от капацитета си, работна площ и лица в тях. Въпреки че според Националния план за справяне с пандемията при достигане на т.нар. етап 3 тези обекти следва да затварят в 22:00 часа, засега това ограничение няма да се наложи в областта.
Малолетните и непълнолетните няма да бъдат допускани самостоятелно в ресторанти, питейни и развлекателни заведения, както и в търговски центрове, тип мол. Единствената опция за вход в изброените обекти за лицата под 18 години е с придружител – родител или настойник.
Въвежда се ротационно обучение на учениците от пети до дванадесети клас. Те ще карат учебни занятия по една седмица от вкъщи – чрез онлайн обучение, а после се връщат обратно в учебните заведения. Първи ще усвояват знания с електронни уроци пети, шести, осми, девети и единадесети клас. Малките ученици от първи до четвърти клас остават на присъствено обучение.