Важно е това да бъде бюджет на реформите, а не просто да изсипем още едни пари. Това каза народният представител от “Демократична България” Ивайло Мирчев в ефира на БНТ от кулоарите на парламента преди началото на днешното редовно заседание на Народното събрание, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на ДБ. Той подчерта, че има много нереформирани звена, в които се очакват промени във финансирането.
От името на “Демократична България” Мирчев подкрепи сериозното увеличение на някои “много смислени разходи”, но изрази притесненията на коалицията от увеличаването на бюджетния дефицит.
“Оставаме критични и към максималния осигурителен доход, за който имаме ясна договорка вътре в коалицията, че до 1 юли ще остане същият и ще има разговори с асоциациите и с фирмите, за да се намери механизъм той да се увеличи, а не просто някой да реши и да го увеличи на 1 април на 3400 лв.”, каза Мирчев.
Той даде категорично да се разбере, че “Демократична България” държи да се спазват договореностите при сформирането на коалицията и че при дискусиите по бюджета въпросът с максималния осигурителен доход ще бъде преразгледан.
Мирчев защити предстоящата актуализация на държавния бюджет през юли с факта, че той се забави заради късното създаване на управлението след трите парламентарни избора миналата година и нарече сегашния проект “базов бюджет”.
В актуализацията ще бъдат поставени и новите приоритети, които са част от коалиционното споразумение, каза депутатът. По думите му, сега е важно коалицията да се постарае горницата от 10 млрд. лв. да се изразходи ефективно, стимулирайки растеж и инвестиции.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.