Приемът в детското отделение на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович” в Свищов временно е ограничен заради липса на лекари, съобщи Дарик радио.
По-рано днес Илиян Венков, управител на здравното заведение заяви пред Актуално Свищов, че има проблем, но очаква до дни да стане ясно съдбата на педиатрията. След 17 часа телефона на Венков не бе включен, потърсен за коментар.
Към момента отделението не отговаря на нормативните изисквания да разполага с трима лекари, от които двама да са с призната специалност „Детски болести“.
С оглед на създалата се ситуация, ръководството на Община Свищов и ръководството МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ са предприели необходимите действия за осигуряване болничното лечение на нуждаещи се деца в други лечебни заведения, съгласно указания на РЗИ – Велико Търново.
За проблема е уведомен и областният управител на Велико Търново.
„Уверяваме Ви, че се полагат усилия за привличане на необходимите медицински специалисти и възстановяване нормалното функциониране на Детско отделение. Молим гражданите да не се поддават на манипулации и да проявят търпение, и разбиране”, се казва в официалното обръщение на болницата.
Актуално Свищов припомня, че преди години по такива причини „временно” бе затворено родилното. Вече десета година свищовлии се раждат в Белене, Бяла, Левски и други околни градове…