Кметът на Букурещ Никушор Дан обяви, че започва укрепването, а после и реставрацията на Солаковия хан в някогашния български квартал на румънската столица, предаде БТА. В социалните мрежи градоначалникът показа как ще изглежда фасадата на сградата след ремонта. Тя вече принадлежи на община Букурещ и ще стане културен център за неговите жители.
Парите за прехвърляне на правото на собствеността вече са изплатени на старите собственици, съобщи за БТА Юлия Баховски, създател на единствения информационен портал за българите в Румъния MyRoBiz. Скоро ще започнат укрепителни дейности, за да се осигури безопасността на преминаващите покрай сградата хора. Тепърва се очаква намирането на средства за следващите етапи на възстановяване.
На 26 ноември миналата година общината на румънската столица прие единодушно решение да експроприира имота и да възстанови сградата, като я превърне в общински културен център. За целта беше предвидена сумата от почти един милион евро.
Историята: „Солаковият Хан е най-свещеното място за България и българското Възраждане, периодът на националноосвободително движение на българския народ от Османската империя. Днес трябва да сме с изключително внимание и съзнателност, когато става въпрос за сърцето на БРЦК, българската история и историческите български места извън пределите на родината ни“, коментира пред MyRoBiz Антон Канчев от Федерацията на Българската общност в Румъния.
Солаковият хан носи името на двама предприемчиви братя Солакоглу от Свищов. През 1859 г. те построяват имота с търговска цел – фабрика за макарони, но през годините мястото се превръща в подслон за българските революционери имигранти в Румъния. Именно там, в мелницата на хана в двора, през 1868 г. Христо Ботев и Васил Левски преживяват заедно една изключително студена зима, а на първия етаж на хана, в печатницата, Любен Каравелов издава вестниците „Свобода“ и „Независимост“ и списание „Знание“.
През Втората световна война, при американска бомбардировка над Букурещ, голяма част от сградата е унищожена. През 1948 г., когато се извършва румънската национализация, Солаковият хан става собственост на румънската държава. През годините на социализма имотът е използван за настаняване на социално слаби граждани, предимно от ромски произход и запазва този характер до края на 80-те години, когато имало опасност за бъде съборен от властите. Тогавашният български посланик, русенецът Петр Данаилов, започва да води преговори с румънските власти за неговото реставриране и превръщането му в Български културен център. Въпреки, че през 1997 г. сградата е обявена за паметник на културата от местно значение, тя продължава да тъне в разруха.
През 2003 г. потомците на братята Солакоглу успяват да си върнат собствеността на имота, но той е в окаяно състояние. Пред румънските медии един от наследниците на сградата коментира: „Взеха ни прилична сграда в центъра на Букурещ и ни върнаха сметище. Направихме проект за саниране. Изпълнението му включваше много голяма сума пари, с които не разполагаме. Опитахме се да намерим инвеститори, но не успяхме“.
След като през януари 2019 г. част от фасадата и мазилка се срутва, Общината на град Букурещ сезира разследващите органи и започва наказателно досъдебно производство. През същата година Общинският съвет приема Решение №214 / 23.04.2019 г. за откриване на процедура по отчуждаване на сградата-исторически паметник, която е частна собственост, намираща се на адрес „Каля Мошилор“ № 134, сектор 2, Букурещ, с цел извършване на дейности по съхранение. Това означава Солаковият хан да премине от частна собственост в притежание на столичната община срещу сумата от около 5,6 милиона леи, за да бъде изцяло реставриран и превърнат в общинско културно пространство. Въпреки, че в общинския бюджет за 2020 г. са одобрени средствата за обезщетение за имотите, по които тече процедура за отчуждаване, поради ограниченията и пандемичната обстановка, парите не са използвани.
През същата година, след изборите през октомври, администрацията на града е сменена. Новото управление обявява публично, че спасението на Солаковият хан е приоритет за него. Това е потвърдено с решението, прието еднодушно на 26 ноември 2021 г. от Общинския съвет на Букурещ, с което сумата от 4,5 милиона леи е отделена за експроприацията на имота.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.