Отдавна исках да напиша нещо за махалата, в която съм израснал и за която не е писано много. Може би малцина останали възрастни съграждани си спомнят с носталгия за някогашните маази и рибарската махала. През 19-и век свищовското пристанище е било едно от най-големите по долното течение на Дунава. От пристана са отпътували гемии, пълни най-често със зърнени храни и кожи с предназначение на запад за Виена, а на изток за Браила и Галац.

Още от края на 18-и век и началото на 19-и век започва изграждането на големи складове за съхраняване на стоката – т.н. маази. В началото те били от дърво, но тъй като няколко пъти били опожарявани, се наложило търговците да строят масивни сгради по на два етажа, просъществували до 50-те години на 20-ия век. Вратите им са били широки и стабилни. В складовете влизали по три коли да разтоварят стоката. Складовете се простирали от портала на днешното пристанище до Мелницата на запад.

Дълги кервани от коли се тълпели пред трите входа на града, чакащи дни наред да продадат стоката си на богати търговци, идващи от далеч – Солун, Одрин, Кавала, Скопие, Велес и и много други. Притежатели на тези складове са били известни свищовски търговци, по-късно станали дарители. След Освобождението и строежа на ж.п. гарата в началото на 20-и век търговията в града става все по-оживена. Край някогашните маази започва да се строи индустриална част. Никнат фабрики, занаятчийски работилници, ресторанти, хотели, кафенета, хлебопекарни, магазини и кръчми. По онова време е имало и фабрики за рафиниране и производство на слънчогледово олио, на макарони и фиде, работилница за добив на маджун от захарна тръстика, големи дараци за преработка на вълна.

Близо до гарата се намирала консервната фабрика “Кабо”, а до нея метална работилница с вагрянка за леене на чугун. До ж.п.линията пък е била модерната за тогава оризова фабрика “Дунав”(на нейното място днес е “Слънчо”). Край линията е имало и фабрика за оцет и работилница за въжета и конопени изделия. Не мога да не спомена и голямата работилница за всякакви кожи и магазин на Марко Ковачев. Имало е пет хотела по на 2-3 етажа с ресторанти и игрални зали, както и публичен дом срещу входа на пристанището. На запад пък е била построена голямата мелница на Златанови. Сутрин пред входа на гарата чакаха наредени 10-15 луксозни файтона. Обикновено те возеха богатите хора на града и техните семейства, облечени с най-модерни дрехи, доставяни от модните къщи на Виена.

Накратко ще спомена и за колоритната рибарска улица, каквото едва ли имаше някъде другаде, с рибните си магазинчета и гостилниците, предлагащи печена и пържена риба и вкусна рибена чорба. През 40-те години на миналия век Свищов бе един от най-големите рибарски центрове. Тук е основана и първата рибарска кооперация “Моруна”, чиято сграда и днес се намира срещу ж.п. гарата.

Блатото, което се простираше от Свищов до Белене, заемаше площ от 70 хил. декара. Напролет Дунав се разливаше и в това огромно пространство навлизаха тонове риба. Когато в началото на лятото реката се оттегляше, мястото се ограждаше със специално ограждение – гарда. Започваше се усилен риболов. Ловяха се огромни сомове по 100-120 кг. и есетрови риби до стотина кила, пъструги, чига, шарани от по 20-30 кг. и други видове риба. Голямото количество улов се товареше сутрин по тъмно в големи коли с животинска тяга за рибарските магазини. Там големите риби се разфасоваха, измиваха се и се редяха в плетени ракитови кошове. За да се запази рибата, се редеше лед и риба, докато се напълни кошът. Най-отгоре се редяха листа от див орех и се обшиваше с дебело конопено платно. От всеки магазин се изнасяха стотици пълни кошове с риба и се товареха на вагони към пазарите в София, Плевен, Габрово, Горна Оряховица, В. Търново и други градове. Тази рибарска улица се намираше на мястото на складовете на “Търговия на едро”. Днес от някогашния рибарски квартал, от всичките предишни маази, фабрики, работилници, хотели, ресторанти, магазини отдавна няма и следа.

Това ме и накара да напиша тези кратки спомени.
Константин ДИНКОВ,
Свищов

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.