Александрово – до Освобождението Мидхат паша кьой, Мидхаткево.

Малко село на около 25 километра от Свищов, разположено в равнина. За миналото му не се знае почти нищо преди 19-ти век. Отбелязано в турски документи като Черкез кьой, Мидхатпаша. Предполага се, че е заселено към средата на века, когато Мидхат паша извършва реформи в този район и се заселват черкези, както в Божурлук и Делисюле.

По-късно от Габровския балкан се заселват около 14 къщи с българи, а черкезите напускат. След Освобождението се настаняват и преселници от Мала Азия и от Ботевградско, както и от съседни села. Старото име е Мидхат паша кьой или съкратено Мидхаткево – по името на Мидхат паша, валия на Дунавския вилает – 1864-868 година, наричано и Черкезкьор – черкезко село, заради населението си.

Новото име е дадено след Освобождението, в чест на минаването на цар Александър II от тук по време на Освободителната война.

Най-стари фамилии: Доневи, Илиеви, Ат. Стоянови, Марко Пенчев и др.

През 2010 година има 273 жители.

Емилия ПЕРНИШКА,
Из Местните имена в Свищовско, 2010 година

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.