След корекции и допълнително съгласуване с КЕВР „ВиК Йовковци“ внесе в регулатора ново предложение за изменение на цените на питейната вода за периода от 2022 г. до 2026 г. включително, съобщава вестник „Борба”. Ако то се приеме, покачване на цените ще има още от Нова година и така от 1 януари 2022 г. търновци и жителите на градове с канализация в областта ще плащат за кубик 3,19 лв. с ДДС. Това е с 19 стотинки повече от предложеното през октомври. За селата цената ще бъде 2,17 лв. с ДДС. В момента плащаме 2,39 лв. крайна цена за кубик. Простите сметки показват, че поскъпването ще е чувствително, с 80 стотинки.
Сега на финалната права е конкурсът за нов управител на „ВиК Йовковци“, тъй като на Димитър Владов му предстои пенсиониране. Дано новият, който бъде избран, промени политиката на дружеството, защото упреците са много. На първо място, местното ВиК е като бастион и през последните години е много трудно както за медиите, така и за гражданите да се доберат до повече информация за каквото и да било, свързано с него. След избухването на пандемията без обяснение дали е заради сигурността на служителите си, или заради икономия беше закрит пунктът за плащане на вода в най-големия квартал на старата столица – „Бузлуджа“. Така една дългогодишна придобивка за хиляди търновци беше премахната. Дружеството има и кадрови проблеми поради недостатъчното според инфлацията възнаграждение на служителите. Не на последно място, многобройните и почти всекидневни аварии във Велико Търново с право гневят търновци, макар че в интерес на истината ремонтните групи се отзовават бързо. Но след всяко отстраняване улицата остава разкопана и неасфалтирана, за което търпят съвсем основателни критики.
Разбира се, за подмяна на амортизиралата ВиК мрежа не само в старата столица, но и в общината трябват много инвестиции. Решението според кмета Даниел Панов, което той изказа на сесията на местния парламент през юли, е „ВиК Йовковци“ да влезе в Държавния воден холдинг. „ВиК бомби ще продължават да тиктакат, докато не се намери финансиране. Това може да стане с влизане на „ВиК Йовковци“ в Държавния воден холдинг. За целта първо трябва да се проведе общо събрание. Няма как с магическа пръчка да се оправят всички водопроводи, които през годините не са ремонтирани“, заяви тогава инж. д-р Панов.
21 водни дружества от областни градове на страната вече членуват в Държавния воден холдинг, създаден през 2020 г. Досега обаче няма нито изказване от ръководството на „ВиК Йовковци“, от което да се разбере защо ние не сме там. Капиталът на холдинга е 1 млрд. лева и е очевидно, че като член, „ВиК Йовковци“ ще има голяма полза за финансиране на различни проекти. Само да припомним, че водопроводната мрежа, поддържана от дружеството, е с дължина 2877 хиляди метра, а канализационната – 279 хил. метра.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.