„Вече има достатъчно тестове за всички области в страната, които до края на деня ще бъдат разпределени. Други тестове очакваме също до края на деня. Така че от понеделник, училищата, в които не е имало избирателни секции, ще могат да отворят, другите – от вторник. Вече ще може да направим и план за връщане на децата от V до VIII клас, след като вече имаме тестове“, Това коментира премиерът Стефан Янев, който отговаря на въпроси на граждани във „Фейсбук“, пише вестник „Сега”.
„Това беше по-безопасният начин, който е щадящ и достатъчно сигурен, че нашите деца ще учат в една сигурна и предсказуема среда. Защото присъственото обучение е истинското, онлайн е временна мярка. Но и родителите са убедени, и МОН, и учителското съсловие, че присъственото обучение е начинът. Разбира се, имаше в обществото известно напрежение, че едва ли не се правят нещата прекалено бързо и няма време за реакция на родителите. А по отношение на тестовете за децата от 1-4 клас, те не се появиха достатъчно бързо. Не е моя работа да се оправдавам за логистични вериги, но мисля, че новината на деня е, че вече има достатъчно тестове за всички области в страната“, допълни той.
Междувременно, от МОН дадоха повече подробности, като от тяхното съобщение става ясно, че пристигналите тестове ще са само за малките деца от 1 до 4 клас, като никъде не се споменават по-големите ученици. Оттам уточниха, че трябва да се види за колко ученици ще стигнат следващите доставки на тестове, за да се реши кога се връщат по-големите. „Когато бъдат осигурени достатъчно тестове за по-големите ученици, те също ще се върнат в клас“, посочиха от ведомството на Николай Денков. От тях първо ще се върнат тези от 5 до 7 клас, както и 12 клас.
Оттам съобщиха, че нови 121 000 теста заминават за последните 11 области, които не успяха да получат необходимите им бройки при предишните доставки. Днес те ще бъдат раздадени на училищата в областите Велико Търново, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Плевен, Ловеч, Видин, Монтана, Перник и София-област. Там ще се върнат в клас общо 30 979 ученици от 1 до 4 клас, чиито родители са дали съгласие те да бъдат тествани за COVID-19 два пъти в седмицата. Най-много деца отново ще учат присъствено в Стара Загора – 5054 и в Хасково – 4045. Най-малко са желаещите във Видин – 829. Дали занятията ще започнат в понеделник, или вторник следващата седмица, зависи от готовността на училището и от това дали там ще се гласува на предстоящите избори.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.