Цялата Великотърновска област мина в тъмночервената зона по заболеваемост от Covid-19, съобщи БНР. От понеделник на ротационен режим на обучение минават 50 училища в общините Велико Търново, Горна Оряховица, Златарица и Лясковец, където нивата са най-високи. Пред имунизационните пунктове продължават опашките за ваксинация.
В Регионалната здравна инспекция, на Самоводската чаршия и пред голяма търговска верига във Велико Търново днес работят имунизационни пунктове. От началото на седмицата в областта хората със завършен ваксинационен цикъл се увеличиха с 0,6 % и достигнаха 18,41 на сто от населението над 12-годишна възраст.
Интересът към ваксинацията е различен, споделят хората на опашката пред здравната инспекция:
„Това е дълг на всички ни да го направим в крайна сметка, за да сме отговорни към останалите хора. Сега се ваксинирам, заради лични причини изцяло, медицински“.
„Работодателите го изискват, работя в хранително-вкусовата сфера. Без ваксина казват, че не може да се работи“.
„Сега ни задължават, за да не си загубим работата“.
„Зеленият сертификат ми трябва в момента заради образованието ми и в бъдеще за работа“.
От днес във фургона пред спешното отделение на областната болница във Велико Търново се правят антигенни тестове с издаване на зелен сертификат.
В болниците в региона са заети 84 % от леглата вCovid секторите.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.