Навсякъде има инфлация в Европа, но в България тя се усеща по-бързо защото сме по-бедни. Това заяви финансовият министър Асен Василев пред журналисти в Пловдив преди официалното учредяване на партия „Продължаваме промяната“, пише Дир.бг. Регистрацията тече в Конгресния център на Панаира при засилени мерки за сигурност. „Енергийната и хранителната част заемат най-много място в потребителската кошница на българите, затова кризата идва при нас по-бързо, отколкото в останалите държави“, посочи Василев, цитиран от „Дарик Нюз“. 
По думите му в момента най-голямото предизвикателство е да не се допусне цените на храните и торовете в България да продължат да растат.
„Ние сме единствената държава в ЕС, която от миналия юли не е повишавала цените на тока и е дала най-много помощи за компенсация на бизнеса. Енергийната криза е много повече овладяна у нас, отколкото например в Гърция“, каза още Василев и подчерта, че никой не е очаквал войната и икономическите щети, които ще предизвика тя.
Той определи като много „добър и балансиран“ последният доклад за МВФ в България. Документът прогнозира двуцифрена инфлация у нас през 2022 г., В него се препоръчва премахване на диференцираното ДДС за някои стоки и услуги, въведено заради COVID пандемията.
„Моята позиция винаги е била, че да има много на брой ставки, води до загуба на данъци. По-добре е да има директно подпомагане, там, където то е необходимо. Евентуално може да се помисли за ставки на регулирани цени, каквито са тези на енергията за бита. Eфектът от това обаче трябва да е много добре обмислен. До седмица-две ще можем да обявим един нов антикризисен пакет“, съобщи той.
Асен Василев коментира и горещата тема за управител на БНБ. По-рано в петък Народното събрание отхвърли кандидатурата на Любомир Каримански. Той подчерта, че кандидатът на ИТН не е имал безупречна репутация, каквото е изричното изискване за заемане на поста.
Вицепремиерът е убеден, че следващото предложение за гуверньор трябва да бъде общо на управляващата коалиция. „Ако няма общо решение по-скоро няма да има и предложение“, допълни Василев.
Той добави, че партията ще остане с името „Продължаваме промяната“, ще е тип „облачна партия“, тъй като няма да има много регионални структури.
„Съпредседатели сме с Кирил Петков. Двама съпредседатели, има Изпълнителен съвет, Национален съвет и общо събрание на членовете, без заместници“, обясни структурата на партията финансовият министър.