Вече са настанени първите бежанци в Студентски град – блок 3, съобщи за Актуално Свищов проф. д-р Марияна Божинова, ректор на Академията. Късно снощи са пристигнали първите 17 души, прокудени от войната, а днес още двама.
Днес в Студентски град пристигна предметно дарение от фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ – 76 броя конвекторни радиатори за оборудване на 73 стаи за 219 украински бежанци, както и за 3 административни помещения. Закупуването на отоплителните уреди на стойност 4560 лв. и е осигурено чрез лични дарения на финансови средства от преподаватели и общински съветници. Вчера Академията купи първите 40 броя отоплителни уреди.
„Топло е, осигурени са печките, сега им осигуряваме чрез договор с местна ресторантьорска фирма закуска, обяд и вечеря“, коментира ректорът.
Висшето училище не може сама да се справи само, посочи проф. Божинова и призова интернет доставчиците, които безвъзмездно могат да предоставят услугата, за да бъдат хората в контакт със своите близки в Украйна. Нужни са всякакви материали и консумативи, както и финансова помощ, заяви ректорът и призова за дарения.
Легени, козметика, телевизори и други вещи са необходими, допълни проф. Божинова. Малко грижа, защото ние очакваме 300 човека. Абсурд е да се справим без помощ.
В Свищов към момента са настанени 130, прокудени от войната в Украйна.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.