В пет свищовски села тече вода с нитрати. Това става ясно от доклад на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново след извършен мониторинг на животворната течност от различни локации в областта през последното тримесечие на 2022 г., пише вестник „Борба“.
Нитратна вода тече в Никюп, Козловец, Овча могила, Ореш, Вързулица, Стефан Стамболово, Полски Сеновец, Страхилово, Алеково, Александрово и Сухиндол.
Минирален извор във Вонеща вода пък е пълен с бактерии. Специалистите установили, че в популярното с балнеологични курорти място има превишения на допустимите микробиологични показатели и наличие на ентерококи, ешерихия коли и колиформи. Засечените опасни находки могат да доведат до тежки инфекции в организма, а наличието им във водоизточника е признак за фекално замърсяване.
Присъствие на бактерии в минерален извор във Вонеща вода бе установено и преди около 6 месеца. През май 2022 г. пък здравните инспектори се натъкнаха на ентерококи и колиформи в т. нар. „жива вода“ в зографницата и параклиса „Св. Георги“ във Велико Търново и сезира за опасността прокуратурата, Басейнова дирекция – Плевен, Министерството на околната среда и водите.
Отклонения от нормите през миналото тримесечие са засечени при 14 от общо изследваните 35 проби за отчетения период.
Установено е, че във Вързулица пият вода с бактериите ешерихия коли и колиформи. Взетата контролна проба впоследствие е стандартна.
Прекомерно съдържание на калций в животворната течност пък има в Бяла черква и Стрелец.
През отчетния период във връзка с контрола по качеството на питейните води в областта е издадено предписание до управителя на „ВиК Йовковци“ за подобряване качествата на водата в с. Вързулица.