Не е вярно, че само България „крие“ какви оръжия дава на Украйна, пише https://factcheck.bg/.

Кристиян Вигенин, 16 декември: „[…] Защото смятаме, че няма никакви причини, обективни, тези списъци с въоръжение и боеприпаси, които сме на път като държава да предоставим на Украйна, да бъдат засекретени. […] Защо останалите страни, които подпомагат военно Украйна, дават гласност на това, което предоставят? Ние го крием не само от българските граждани, а го крием от самите себе си.“

Румен Гечев, 16 декември: „Защо българският парламент е единственият от страните членки на НАТО, който не е обсъждал и не е утвърдил списъка? […] Ето го линка на САЩ с пълния списък на оръжията, доставени до Украйна със сумите на оръжията, с конкретните ракети, гаубици и други. […] Защо, г-н Вигенин, ние сме единствената страна в света и в НАТО, която крие специалните български оръжия, след като цялото НАТО ги публикува? […] Вие не виждате ли, че „Ройтерс“ обявява решенията на Американския конгрес и Сената. Всяко копче, изнесено от САЩ за Украйна, е срещу чек и срещу утвърждаване от Американския конгрес и Сенат.“
Това са изказвания на народни представители от БСП от 16 декември 2022 г. от парламентарната трибуна при гласуването на второ четене на законопроекта за ратифициране на споразумението между министерствата на отбраната на България и Украйна за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.
Factcheck.bg събра фактите по темата – как и обсъждат ли се списъците с оръжия в парламентите на другите страни в НАТО и света и публикуват ли се подробни списъци с дареното оръжие на Украйна от САЩ и други членки на НАТО.
ПРОВЕРКА
В изпълнение на решението на Народното събрание от 3 ноември 2022 г., в началото на декември 2022 г. Министерството на отбраната внася в парламента предложение за предоставяне на военна и военно-техническа подкрепа за Украйна. На 9 декември 2022 г. се провежда и първото гласуване в парламента на законопроекта.
Списъкът с обема и вида на военната и военно-техническата помощ е съставен след консултации между българското Министерство на отбраната и украинската страна, който е включен в класифицирано приложение към проекта на решението. Депутатите имат достъп до списъка в секретното деловодство на българския парламент – и преди, и след гласуването, но нямат право да го разгласяват публично.
Според служебния министър на отбраната Димитър Стоянов причината тази информация да бъде секретна е, че тя е част от „доклад, който съдържа цялостната информация за въоръжението в българската армия“.
„Категорично не всички държави предоставят информация или, ако предоставят информация, тя е частично предоставена, но не е пълна информация“, казва от трибуната на Народното събрание министър Стоянов. И добавя, че Министерството на отбраната има пълната информация кой какво е предоставил, която не е публикувана в медиите.
Без да уточнява детайли какво военно-техническо въоръжение ще бъде изпратено за Украйна, в интервю за „Нова“ на 9 декември Димитър Стоянов казва, че България няма да предоставя нито зенитно-ракетни системи С-300, нито самолети МиГ-29 и Су-25. На 2 декември министърът на икономиката Никола Стоянов казва пред журналисти, че България ще предостави на Украйна леко стрелково оръжие и някои боеприпаси.
На брифинг на 23 декември от Министерството на отбраната съобщават, че ще предложат промяна в сключения с Украйна договор, която да позволи всички бъдещи промени и допълнения по Споразумението за предоставяне на военна помощ за украинската страна да бъдат разглеждани и обсъждани в Народното събрание.
Предложението е обсъдено в Министерския съвет на 29 декември и е одобрен проект на Допълнително споразумение между министерствата на отбраната на България и Украйна. С този акт служебното правителство предлага парламентът да взема решенията и да ратифицира промени в списъците с въоръжение, за което ще се сключват и допълнителни споразумения. Гласуваната промяна е съгласувана с украинската страна, която е изразила съгласие.
Предстои обсъждане и гласуване и в Народното събрание. Българските депутати могат да се запознаят с предвидения списък с оръжия от Министерството на отбраната преди гласуването на законопроекта за ратифициране на споразумението. Ако заседанието на депутатите е открито, списъкът няма как да се обсъжда, защото е секретен, но има възможност и за закрито заседание, на което всички детайли могат да бъдат дискутирани.
Как е в САЩ?
Съединените американски щати (САЩ) са най-големият дарител на Украйна според най-новите данни на Института за световна икономика в Кил, който събира информация за хуманитарната, финансова и военна помощ, предоставена общо 40 държави. Към момента САЩ са подпомогнали Украйна с 47,8 милиарда евро, като от тях 22,8 милиарда евро са под формата на военна помощ.
САЩ разполагат с разнообразни механизми за осъществяване на даренията. Един от тези, които администрацията на Байдън използва, за да подпомага военно Украйна през последните месеци, е Presidential Drawdown Authority (PDA). Президентът може да използва този механизъм, предвиден при извънредни обстоятелства, за да изпраща по-бързо предвидената помощ без гласуване в Конгреса, а само с предварителното му уведомяване. При използването на PDA предвиденият пакет с помощи може да бъде изпратен до часове.
От началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. администрацията на Байдън е използвала този механизъм общо 24 пъти (по данни до 7 декември 2022 г.) на обща стойност от над 11 милиарда долара. Това означава, че помощта е предоставена без гласуване в Конгреса.
Вярно е, че САЩ открито споделят какво въоръжение даряват на Украйна. Последният обновен списък е от 9 декември и е достъпен на уеб сайта на Държавния департамент.
Как е в други страни членки на НАТО?
Държавите, които изпращат военна помощ на Украйна, имат различна практика в одобряването и публичното ѝ обявяване. Някои предоставят подробни списъци, други съобщават само най-обща информация за вида оръжие. Информация за даренията може да бъде намерена на сайта на украинското военно министерство.
Според доклада на Института за световна икономика в Кил публично обявените данни не са изчерпателни и систематични. Например, практиката някои държави да предоставят на Украйна въоръжение от съветски тип, срещу което получават ново западно оръжие, в повечето случаи остава извън тази статистика. Като пример са посочени договорките за такъв обмен на оръжия между САЩ и Словакия, Германия и Словения, Германия и Гърция, Великобритания и Полша. Също така, макар че много страни са обявили публично ангажимента да предоставят определен тип оръжие, впоследствие не са разкрили информацията дали помощта вече е изпратена.
Проверката показва, че практиката в повечето страни е от Министерството на отбраната да се прави предложение към Министерския съвет за отпускането на нов пакет помощи в определен размер, който впоследствие се обсъжда от парламента под формата на актуализация на бюджета.
За 2023 г. повечето страни са предвидили предварително в бюджета си определена сума, която ще бъде предоставена на Украйна под формата на военна помощ. Например, правителството на Нидерландия одобри 2,5 милиарда евро военна помощ за Украйна в бюджета на страната за тази година.
Великобритания е вторият най-голям дарител на военна помощ за Украйна след САЩ. Общо даренията за Украйна от британската страна възлизат на над 7 милиарда евро, от които над 4,1 милиарда са военна помощ. На 19 декември 2022 г. британският премиер Риши Сунак обяви нов пакет с военна помощ за Украйна на стойност 304 милиона долара. Долната камара в британския парламент издава бюлетин, в който резюмирано се обявява военната помощ за Украйна от Великобритания и други страни. Информацията за по-голямата част от техниката, предоставена от Великобритания, е публично достъпна. Знае се, че островната страна е изпращала на Украйна ракети с голям и малък обсег, противотанкови оръжия, бронирани бойни машини, дронове, системи за противовъздушна отбрана и др.
Германия е дарила военна техника и екипировка на Украйна на стойност над 2,3 милиарда евро до 20 ноември 2022 г. Пълният списък с извършените и планирани дарения е достъпен на официалния правителствен уеб сайт .
Италия е сред европейските страни с най-голям принос в даренията за Украйна. Според данни на Института за световна икономика в Кил до 20 ноември 2022 г. Италия е дарила военна техника и екипировка на Украйна за над 300 милиона евро. Не всички видове оръжия и техният брой се съобщават официално от италианското правителство. Междувременно, по-рано през декември италианският Сенат одобри удължаването на военната подкрепа за Украйна до 31 декември 2023 г. Дотогава правителството на Джорджа Мелони ще може да изпраща военна техника и екипировка на украинската страна без да е необходимо допълнително гласуване в Сената.
В писмо от 16 декември 2022 г. до нидерландския парламент Кайса Олонгрен – министърът на отбраната на Нидерландия, уведомява депутатите, че изпратената военна помощ за Украйна до момента възлиза на 987 милиона евро. На официалната уеб страница на нидерландското Министерство на отбраната редовно се публикуват анонси за всеки нов пакет с военна помощ и се предоставя най-обща ставя информация за вида на оръжията, които се изпращат.
Испания е сред западните страни с най-малко принос по отношение на предоставената военна помощ за Украйна. Според данни на Института за световна икономика в Кил до 20 ноември 2022 г. военната помощ от Испания за Украйна възлиза на 81 милиона евро. Испанското министерство на отбраната не съобщава подробности относно вида и броя на изпращаното въоръжение от „съображения за сигурност“.
Според данни на официалния правителствен уеб сайтна Канада от февруари 2022 г. страната е предоставила военна помощ в размер на над 1 милиарда долара на Украйна. На същата уеб страница в таблица хронологично е представено отпускането на отделните пакети военна помощ, включително с описания на дарената техника, екипировка и др.
Военната помощ от Франция за Украйна възлиза на над 470 милиона евро от началото на войната до 20 ноември 2022 г. Точният брой и видът на изпратените оръжия обаче не се съобщават.
Според Института за световна икономика в Кил до 20 ноември 2022 г. Хърватия е предоставила военна помощ на Украйна на стойност от 16 милиона евро. Неофициално се съобщава, че Хърватия е изпратила 15 полеви оръдия М-46 и планира да дари стари хеликоптери Ми-8. Подробна и официална информация за хърватските дарения няма.
Албания е изпращала оръжия на Украйна според проверка на албанската медия за проверка на факти Faktoje. Представители на Държавния контролен орган за износа на военни стоки в Тирана потвърждават пред Faktoje, че Албания е подпомогнала военно украинската страна, но без да дават повече подробности относно предоставеното въоръжение.
ПРОВЕРЕНО:
Не може да се твърди, че България е единствената държава в НАТО или сред държавите, които изпращат военна помощ на Украйна, която „крие“ какви оръжия планира да даде на Киев. Държавите имат различна практика в одобряването и публичното обявяване на военната помощ. Някои предоставят подробни списъци, други съобщават само най-обща информация за вида оръжие. Няма публично достъпна информация за сделките за изпращане на оръжие от съветски тип на Украйна срещу получаване на ново западно оръжие. По отношение на САЩ, вярно е, че има подробна и публична информация за предоставената военна помощ за Украйна, но не всеки отделен пакет се гласува в Конгреса.
Ванеса Николова

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.